Вірян Київського Патріархату вдвічі більше, ніж Московського – Центр Разумкова

26.04.2018 19:54 9

Вірян Київського Патріархату вдвічі більше, ніж Московського – Центр Разумкова

В Україні прихожанами УПЦ КП вважають себе 28.7% опитаних, а УПЦ (МП) лише 12.8. Причому з року в рік доля вірян Київського Патріархату збільшується (з 15.1% у 2010 р. до теперішніх показників), а частка послідовників Московського Патріархату зменшується (з 23.6% до нинішніх за той же період часу). Такі дані представив Центр Разумкова, — передає власкор РІСУ.

Традиційно популярною самоідентифікацією є «просто православний». Такими себе вважають майже кожен четвертий (23.4%). Сукупно православні стабільно становлять приблизно 2/3 населення. В той же час в цьому році зафіксовано найнижчий показник серед вірян УАПЦ – лише 0.3%. Така сама доля і в мусульман – вони взагалі не потрапили до опитування.

Проте на цьому фоні стали помітніші протестанти. У них зафіксовано найвищу «присутність» за всі роки опитувань – 2.2%, а також до їхніх лав прийнято зараховувати тих, хто вважає себе просто християнином. Таких цього року 7.7%. Рекордну кількість продемонстрували греко-католики – 9,4% на фоні середніх 7,1.

В Україні є також частина тих, хто себе не ідентифікує ні з якою релігією. Проте цього року ця група показала найнижчий результат за всі роки опитувань – 11% .

На фоні зростання кількості вірних УПЦ КП збільшився рейтинг Патріарха Філарета. Нині баланс між довірою та недовірою становить +23%. В митрополита Онуфрія відповідний баланс всього лише +5,9%, в очільника УГКЦ архиєп. Святослава +13,1%, а в митрополита Макарія +7,3%. Єдиним, кому не довіряють – патріарх Кирило. В нього співвідношення -29,3%, більше того це найбільший антирейтинг очільника РПЦ протягом всіх років опитувань в Україні.

Цього року соціологи окрім стандартного питання про довіру Церкві вирішили деталізувати, якій саме Церкві довіряють українці. Так, Київському Патріархату довіряє 37.8% опитаних, УПЦ (МП) – 11.7%, Греко-Католицькій Церкві – 9.2%, євангельським християнським церквам – 1.9%, УАПЦ – 0.9%, а Римо-Католицькій Церкві – 0.5%. При цьому кожен п’ятий не довіряє жодній церкві.

Нагадаємо, сьогодні Центр Разумкова презентував результати соціологічного дослідження «Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення українських громадян: тенденції 2010-2018 рр.». Опитування проведено з 23 по 28 березня 2018 р. по всій території України за виключенням тимчасово анексованої АР Крим та окупованих районів Донецької і Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка не більше 2.3%.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/social_questioning/70947/

Следующая новость
Предыдущая новость

Высококачественный гемблинг и хорошая прибыль Ультрафиолетовая печать: какое оборудование используют и как это делают на самых необычных поверхностях Большой выбор махровых полотенец Решили приобрести скейтборд? 4 рекомендации от специалистов из «Samokat» помогут определиться с выбором Как сделать дом уютнее

Публикации