29.07 Беатифікація Андрея Шептицького - актуально і необхідно

Кожний рік ми святкуємо не просто день Митрополита Андрея Шептицького, а відзначаємо день успішної України, коли завдяки науці Церкви, ми створили велику епоху: період національного відродження, віднови народу після колоніального рабства. Коли народ відчув себе сильним, творчим, солідарним.
Відпочиваємо на Дністрі — чим можна себе зайняти

27.06 Відпочиваємо на Дністрі — чим можна себе зайняти

Коли настає час відпустки, багато хто починає замислюватися, як би зробити її максимально незабутньою, отримати безцінні емоції і спогади, провести час з користю для здоров'я і душевної рівноваги. Відповідь проста: найкраще вирушати в гори. Зверніть увагу, відпочинок на Дністрі в горах можна організувати абсолютно в будь-який час року.

08.06 ДЕНЬ СВЯТОГО ДУХА ЯК ДЕНЬ ПЕРЕКЛАДАЧА

На день Святого Духа хочу привітати певну категорію людей: перекладачів, і , особливо – перекладачів, які мають виклики перекладати неперекладності. Цього року, читаючи коліноуклінні молитви (в чині Вечірні П’ятидесятниці), звернув увагу на відмінності між українською та ц-слов’янською версіями у 2-й священницькій молитві, молитві до Ісуса Христа.
Новини і статті РІСУ відтепер читайте на новому порталі RISU.UA

03.06 Новини і статті РІСУ відтепер читайте на новому порталі RISU.UA

2 червня 2020 редакція РІСУ запустила новий портал за новою адресою - RISU.UA. Тому вже всі новини і статті можна читати там, включно з минулими. Якщо у вас виникатимуть проблеми з доступом до конкретних матеріалів - просимо повідомляти нам, будемо допомагати їх знайти.
Від коронавірусу помер один з найстаріших архиєреїв РПЦ

03.06 Від коронавірусу помер один з найстаріших архиєреїв РПЦ

Найстаріший єрарх РПЦ МП, який займає свою кафедру з 1976 року, митрополит Чебоксарский і Чуваський Варнава (Кедров) помер 1 червня на 90-му році життя від наслідків коронавирусної інфекції. Про це офіційно повідомила Робоча група при Патріарха Кирила. Як передавав 12 травня кореспондент Порталу "Credo.
Всеукраїнський телемарафон “Україна за сім’ю” відбудеться 7 червня

03.06 Всеукраїнський телемарафон “Україна за сім’ю” відбудеться 7 червня

Традиційно, вже 4 роки поспіль, за ініціативи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій в Україні проходить Всеукраїнська Хода на захист прав дітей та сімей. Цьогоріч, через карантинні заходи ця хода не скасовується, а трансформується. 7 червня о 17:00 на телеканалі “Надія” у прямому ефірі розпочнеться телемарафон “Україна за сім’ю”.
На Кіровоградщині віднайдено останки священика, якого 100 років тому вбили більшовики

03.06 На Кіровоградщині віднайдено останки священика, якого 100 років тому вбили більшовики

Чесні останки вбитого в 1919 році єрея Якова Іллічевського віднайдені в Олександрійській єпархії УПЦ МП 29 травня 2020 року. Відкриття поховання звершено з благословення та за участю архиєпископа Олександрійського і Світловодського Боголєпа, повідомляє Православная жизнь.

03.06 Новий кодекс публічних закупівель унеможливить корупцію у Ватикані

1 червня 2020 р. у Ватикані оприлюднено Апостольський лист Motu proprioПапи Франциска, яким проголошуються норми про прозорість, контроль і конкуренцію в тендерних процедурах публічних контрактів Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану. Про це інформує Радіо Ватикану. Нове законодавство є плодом чотирирічної праці різних ватиканських відомств.
Глава УГКЦ закликав МОН не виключати предметів духовно-морального спрямування з навчальної програми

02.06 Глава УГКЦ закликав МОН не виключати предметів духовно-морального спрямування з навчальної програми

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав висловив стурбованість у зв’язку з тим, що згідно з наказом №641 Міністерства освіти та науки України від 18 травня 2020 року вилучаються відповідальні за світоглядні дисципліни комісії.
ТАЇНСТВО ЄВХАРИСТІЇ: РОЗУМІННЯ ЇЇ РЕАЛЬНОСТІ В ІСТОРІЇ І СЬОГОДНІ

02.06 ТАЇНСТВО ЄВХАРИСТІЇ: РОЗУМІННЯ ЇЇ РЕАЛЬНОСТІ В ІСТОРІЇ І СЬОГОДНІ

Розуміння Євхаристії в історії теології. Християнський Схід Для перших Отців Церкви важливим елементом Євхаристії була згадка (anamnesis), тобто актуалізація спасительних дій Христа під час літургічної відправи. Важливим моментом при цьому є момент освячення дарів, хліба і вина, коли священик, повторюючи слова Ісуса Христа, актуалізує цим самим Христову жертву.
Впливові політики в Україні планують репресії проти Православної Церкви України і бажають реваншу РПЦ, - СтопРеванш

02.06 Впливові політики в Україні планують репресії проти Православної Церкви України і бажають реваншу РПЦ, - СтопРеванш

В Україні сформувалася ціла мережа впливових політиків, які працюють над відновленням монополії Російської Церкви та планують репресії проти Православної Церкви України. Про це йдеться у матеріалі програми СтопРеванш на 5 каналі.
Ткаченко заявив, що на посаді міністра культури перегляне питання: мова, релігія, історія

02.06 Ткаченко заявив, що на посаді міністра культури перегляне питання: мова, релігія, історія

Голова комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив про намір на посаді міністра культури провести консультації стосовно мови, релігії, історії, тощо. Про це Ткаченко заявив під час брифінгу, повідомляє «Прямий».
Патріарх Варфоломій закликає Православні Церкви обговорити  спосіб передачі Євхаристії в умовах пандемії

02.06 Патріарх Варфоломій закликає Православні Церкви обговорити спосіб передачі Євхаристії в умовах пандемії

Константинопольський Патріарх Варфоломій направив лист Предстоятелям Помісних Церков з пропозицією обговорити "найважливішу проблему" Причастя в епоху пандемії коронавирусу. Лист було направлено 17 травня, його текст опублікував увечері 1 червня генеральний секретар Синоду Константинопольського Патріархату, повідомляє Портал "Credo.Press".

02.06 Священик на Львівщині два роки поспіль знімає пародійні кліпи про розбиті дороги

Священик УГКЦ Роман Гром уже два роки разом з місцевими жителями привертає увагу до жахливого стану дороги місцевого значення Мшанець-Стрілки. Цю гірську 15-кілометрову дорогу не ремонтували більше 30 років, повідомляє zaxid.net. Час від часу покриття вирівнюють за допомогою грейдера, однак особливого ефекту від цього немає.
Декада місійності триває в УГКЦ

02.06 Декада місійності триває в УГКЦ

Цього року в УГКЦ з 28 травня по 7 червня триває Декада місійності. Упродовж цього періоду «Живе телебачення» щоденно транслює молитву з роздумами цієї Декади з різних храмів УГКЦ в Україні: від Луцька до Одеси, від Запоріжжя до Чернівців. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

02.06 Вперше після заборони Гітлером у німецькій армії служитимуть рабини

Майже через 90 років після заборони Гітлером німецький парламент проголосував за законодавство, яке дозволяє рабинам знову діяти як військовим капеланам, повідомляє DW. Рішення парламентарі підтримали одностайно. Досі у німецькій армії військовими капеланами могли бути лише протестанти й католики.

02.06 Саудівська Аравія оголосила про поступове відкриття мечетей

Саудівська Аравія оголосила про поступове відкриття мечетей, закритих через пандемію. Про це повідомляє УНН з посиланням на Саудівське агентство друку і DW. Вони відкриються в неділю, за винятком святині в Мецці, за словами міністра у справах ісламу. Мечеть Пророка в Медині також відкриє двері для правовірних.
У жіночому монастирі УПЦ МП у Києві спалах коронавірусу

02.06 У жіночому монастирі УПЦ МП у Києві спалах коронавірусу

У Свято-Вознесенському Флорівському жіночому монастирі УПЦ МП в Києві зафіксували спалах коронавірусу. Про це на брифінгу 1 червня повідомив мер Києва Віталій Кличко. Про це інформує Інтерфакс-Україна. За його словами, за минулу добу в Подільському районі, де розташований монастир, виявили 23 хворих. Це зумовлено саме спалахом захворювання серед монахинь.
Бунтівники осквернили катедру св. Патрика у Нью-Йорку

01.06 Бунтівники осквернили катедру св. Патрика у Нью-Йорку

Учасники протестів, які розгорнулися в США після трагічної смерті афроамериканця Джорджа Флойда, спустошили катедру св. Патрика в районі Манхетена у Нью-Йорку, - повідомляє польське видання Gosc.pl. На стінах і сходах однієї з найвідоміших американських святинь вандали написали вульгарні слова і заклики до боротьби з расизмом.
Ординарій Луцької дієцезії РКЦ відзначив 30-річчя священничих свячень

01.06 Ординарій Луцької дієцезії РКЦ відзначив 30-річчя священничих свячень

У Луцькому кафедральному соборі Святих Апостолів Петра і Павла 30 травня відбулася Меса з нагоди 30-річчя священницьких свячень ординарія Луцької дієцезії РКЦ, єпископа Віталія Скомаровського. Про це повідомляє сайт Луцької дієцезії. Урочистість відбулася в порожньому храмі, без участі вірян, адже карантинні обмеження у Волинській області послабили лише з 1 червня.
Публикации