УПЦ (Константинопольського Патріархату) вітає створення в Україні єдиної помісної Церкви навколо Київського престолу

26.04.2018 19:23 24

УПЦ (Константинопольського Патріархату) вітає створення в Україні єдиної помісної Церкви навколо Київського престолу

Щойно на офіційному сайті УПЦ (Константинопольського Патріархату) у США з'явилося звернення Постійної конференції українських православних єпископів поза межами України духовенству, монашеству та вірним Української Православної Церкви в діаспорі.

В документі нагадується про неканонічний характер підпорядкування Московському Патріархату вірян України, говориться про листа до патріарха Варфоломія про підтримку дій Константинополя щодо можливого надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, а також пропонується молитва до Бога з проханням "допомогти нам сприяти об’єднанню українського православ’я в єдину помісну Церкву... навколо Престолу Київського", "охороняти й зберегти Українську державу від тих, хто зазіхає на її незалежність і хоче розділити її".

Текст звернення:

"Звернення Постійної Конференції
Українських Православних Єпископів Поза Межами України

Возлюбленому Духовенству, Монашеству та Вірним Української Православної Церкви в Діаспорі:
ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
Ми звертаємось до Вас усіх беручи до уваги останні події в Україні, як стосуються життя Української Православної Церкви. Якщо Ви ще не чули або не читали про ці події, що заповнили соціальні мережі та засоби масової інформації в Україні та за її межами, цим листом ми інформуємо Вас про те, що Президент України з одноденним візитом відбув до Стамбула і зустрівся з Його Всесвятістю, Вселенським Патріархом Константинопольським Варфоломієм I, у Світлий Понеділок - 9 квітня 2018 р. Результатом цієї зустрічі став початок довгоочікуваного розгляду надання Автокефалії Українській Православній Церкві в Україні.
Після повернення в Україну, Президент Порошенко відразу розпочав процес спілкування з ієрархами Українських Православних юрисдикцій в Україні та з Верховною Радою України. Всі ієрархи двох із трьох юрисдикцій та переважна більшість Верховної Ради відреагували на емоційний заклик Президента підтримати процес звернення із проханням до Його Всесвятості Патріарха Варфоломія та Священного Синоду Константинополя щодо просування вперед процесу надання Томосу Автокефалії для Церкви в Україні, яка протягом 1030 років була канонічною територією Константинопольського Патріархату, з 988 року, коли наша нація була охрещена та прийняла Святу Православну Віру.
Навіть протягом 332 роки не канонічного, а часто заплутаного підпорядкування іншому Православному патріархату, вірних України невдалося переконати, що вони не належать до влади Вселенського Патріархату. А це є проста історія, задокументована поколіннями Патріархів та Константинопольських Синодів, які ніколи не відмовлялися від своїх канонічних прав та привілеїв в Україні.
Вселенський Патріархат, через висвітлення у своїх соціальних мережах та через засоби масової інформації підтвердив, що розпочався процес розгляду Автокефального статусу Церкви в Україні, який буде продовжуватись і на наступному засіданні Священного Синоду, який відбудеться в травні.
Президент Порошенко у всіх своїх публічних виступах та заявах про ці поточні події був неймовірно захопленим про можливість отримання Автокефалії Українською Православною Церквою в Україні ще до святкування 1030-річчя (яке відзначатиметься в липні 2018 р.) Хрещення України в Православну Віру у 988 р., Рівноапостольним Великим Князям Володимиром.
Постійна Конференція Українських Православних Єпископів Поза Межами України написали відповідного листа про підтримку дій, проведених Його Всесвятістю та Константинопольським Священним Синодом щодо можливого надання Томосу Автокефалії Українській Православній Церкві. Ми запевнили Його Всесвятість у безустанних молитвах за нього у цьому процесі, і не тільки ієрархів, але й мільйонів українців, духовенства та вірних в Україні та поза її межами.
Запрошуємо Вас усіх приєднатися до нашого звернення цією молитвою:
Молитва за об’єднання Української Православної Церкви
“Господи Боже наш, Ти бачиш, як невидимі й видимі вороги розділили Українську Православну Церкву, а разом з нею і ввесь український народ. Допоможи нам сприяти об’єднанню українського православ’я в єдину помісну Церкву, поклавши наріжним каменем апостольське правило, яке велить нам знати, що кожен народ, а серед них і український народ, повинен мати свого першого єпископа.
Напоум, Господи, наших розділених братів, щоб вони об’єдналися навколо Престолу Київського в єдину Церкву і щоб між усіма ними панувала християнська любов, бо Ти сказав: «По тому будуть пізнавати, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою».
Зглянься на нас, Чоловіколюбний Господи, і не карай нас за наші провини вільні і не вільні, свідомі й несвідомі. Дай нам мати правдиву любов між собою, прости нам провини наші і не пам’ятай беззаконь наших.
Владико Многомилостивий, охорони й збережи Українську державу від тих, хто зазіхає на її незалежність і хоче розділити її, як Ти завжди оберігав християнські держави. Нехай єдина помісна Українська Православна Церква буде міцною духовною основою для неподільності Української держави та єдності народу нашого, нехай розвіються вороги його і нехай запанують в нас мир, злагода і єдність.
Ти, Господи, сказав: «Без мене не можете робити нічого». Вислухай, Боже, благання вірних Твоїх і благослови розпочату справу єднання православних у Помісній Церкві Українській до успішного завершення привести. Святійшому Патріарху Варфоломію, Українському Православному Єпископату, Президенту, Верховній Раді та всім, хто для цього трудиться, мудрість та натхнення Духа Твого Святого пошли, і у добрій справі визнання Церкви Української до скорого завершення всіх приведи. Бо Ти милуєш і спасаєш нас, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.”
З архипастирським благословенням,
† ЮРІЙ, Митрополит Української Православної Церкви Канади
† АНТОНІЙ, Митрополит Української Православної Церкви США і в Діаспорі
† ЄРЕМІЯ, Архиєпископ Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки
† ДАНИЇЛ, Архиєпископ Української Православної Церкви США та Західної Європи
† ІЛАРІОН, Єпископ Української Православної Церкви Канади

† АНДРІЙ, Єпископ Української Православної Церкви Канади

У ці ж дні, 25 квітня, Константинопольський патріарх Варфоломій мав зустріч з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, якому висловив подяку за сприяння розвитку Церкви.

Фото Facebook

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Играть в онлайн казино Reel Emperor Тонировка окон в Киеве Справки формы 027 у Увеличение отдачи бизнеса с программами BAS, «1С:Підприємство» Экскурсии из Москвы по разным городам России

Публикации