Папа - єпископам:"Миряни не є нашими слугами"

17.01.2018 21:13 6

Папа - єпископам:

Папа Франциск у Чилі зустрівся з єпископатом країни, закликаючи єрархів не боятися позбуватися того всього, «що віддаляє нас від апостольської місії». Він також нагадав, що завданням єпископів є бути «близькими» до священиків і богопосвячених осіб.

Така близькість, за його словами, повинна відзначатися батьківським наставленням, а не «патерналізмом чи зловживанням владою». Вона повинна бути допомогою для того, щоб зростати в харизмах, дарованих Святим Духом, й розвивати їх, усвідомлюючи, що ми є «Божим людом», остерігаючись притаманного сьогоденню почуття «неприналежності до нікого»:

«Це “постмодерне” відчуття може проникнути в нас і в наше духовенство. Тоді починаємо думати, що ми до нікого не належимо, забуваємо про те, що ми є частиною вірного Божого люду, що Церква не є і ніколи не буде елітою богопосвячених осіб, священиків чи єпископів. Ми не зможемо провадити своє життя, здійснювати своє покликання та служіння без усвідомлення того, що ми є Божим людом».

Відсутність усвідомлення приналежності до Божого люду «як служителі, а не правителі» може привести до однієї із спокус, яка «завдає найбільшої шкоди місійному динамізмові». Мова йде про клерикалізм, який є «карикатурою на отримане покликання».

«Брак усвідомлення того факту, що місія належить усій Церкві, а не лише священикові чи єпископові, обмежує горизонти і, що ще гірше, обмежує всі ініціативи, які Святий Дух може пробудити серед нас. Скажімо чітко: миряни не є нашими слугами, ні службовцями», – закликав Глава Католицької Церкви, заохочуючи бути пильними щодо цієї спокуси «в семінаріях та в усьому формаційному процесі» майбутніх священиків.

«Зізнаюся вам, – додав Папа, – що мене турбує формування семінаристів: щоб вони були пастирями на служінні Божому людові. Щоб вони були пастирями. З доктриною, дисципліною, звершуванням Святих Таїнств, близькістю, ділами милосердя, але щоб завжди мали усвідомлення приналежності до Божого люду».

Місія, за словами Святішого Отця, повинна здійснюватись у «братерській єдності» пліч-о-пліч з Божим людом, співпрацюючи з мирянством в атмосфері розпізнавання та синодальності. А тому слід рішуче сказати «ні» клерикалізмові та «ідеальним світам», які не мають нічого спільного з життям конкретних людей. Усе – звичаї, стилі, розпорядки дня, спосіб висловлюватися та церковні структури – повинно бути засобами, придатними для євангелізації, а не «для церковного самозбереження».

Після зустрічі з католицьким єпископатом Святіший Отець також привітався з представниками некатолицьких Церков та нехристиянських релігій Чилі. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/vatikan/69744/

Следующая новость
Предыдущая новость

Автогражданка в электронном виде Глава УГКЦ у Краматорську: «Парафії УГКЦ Східної України є дорогоцінними перлинами в короні Вселенської Церкви» Треккинг в Непале: что это и где заказать Как подготовиться к печати бейджей на мероприятие? Лучшие виртуальные развлечения

Публикации