Екс-голова Держкомрелігій закликав уникати мови ворожнечі

18.01.2018 19:36 6

Екс-голова Держкомрелігій закликав уникати мови ворожнечі

Юрій Решетніков підкреслив, що УПЦ (МП) є частиною українського народу. Згадавши 100-річчя вбивства більшовиками київського митрополита Володимира (Богоявленського), експерт закликав замислитися й оцінити, на яких засадах будуються нинішні відносити держави з Церквою.
"Можу констатувати, що є позитивні приклади, але є і тривожні тенденції, що викликають неспокій, - зазначив Юрій Решетніков. - Це ті законодавчі ініціативи, які є на сьогодні у Верховній Раді, що спрямовані на руйнування звичної державно-конфесійної системи в Україні і на відокремлення конфесій на «бажані» та інші".
Він заявив, що у кінці грудня Монастирищенський районний суд Черкаської області ухвалив рішення, проти людини, яка надала паперову декларацію замість електронної. Через це її позбавили права займати відповідні посади. "І це є перший вирок проти людини, винесений за її релігійні переконання", - сказав Ю. Решетніков. Напевно, йдеться про відмову посадовця користуватися електронними документами через свої релігійні переконання.
"Своєрідним є рішення Запорізької прокуратури, що було винесено нещодавно. З цього приводу хотілося б зазначити, що «Закон про свободу совісті» не тільки допускає, але і закріплює те, що релігійна організація має свої установи. Рішення прокуратури стосується усієї релігійної спільноти України, оскільки держава в особі прокуратури озвучує, що вправі вирішувати за релігійну спільноту, як і стосовно кого проводити ці обряди. Це перший тривожний дзвінок стосовно того, що держава бере на себе функції релігійної установи", - сказав експерт.
Також він згадав статтю відомої української журналістки Катерини Щоткіної у «Діловій газеті» «"Война" УПЦ МП. Если можно не щадить младенцев, то почему нужно щадить попов?».
"Не знаю, про що думала пані, просив би уникати таких закликів. Пані Катерина може мати щось одне на увазі, але радикали цю фразу сприймуть по-іншому і підуть «не щадить попов». Крім наших ворогів від цього не виграє ніхто, не виграє українське суспільство. Тому важливе збереження міжконфесійної злагоди, нормальних відносин між людьми у родинах, у селах і містах, і всьому суспільстві", - сказав Юрій Решетніков.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Зачем ставят свечи в храмах? Психологический портрет личности: какую суть несут черты Израильский раввин провел в Днепре открытую лекцию о сущности молитвы Мнение президента «Евротерминала» Павла Лисицина о ситуации на контейнерном рынке в 2020 году Курсы английского языка для взрослых

Публикации