«УГКЦ упродовж 1030 років була захисницею, душею українського народу, Церквою державотворчою», - Патріарх Святослав

15.07.2018 20:33 3

«УГКЦ упродовж 1030 років була захисницею, душею українського народу, Церквою державотворчою», - Патріарх Святослав

На прощу до Зарваниці, яка в цьому році присвячена 1030-літтю Хрещення Руси-України, з’їхалися греко-католики зі всієї України та цілого світу: країн Європи, США, Канади, Аргентини, Австралії. На Літургії також спільно молилися Президент України Петро Порошенко, кардинал Гуалтьєро Бассетті, Президент Єпископської Конференції Італії, єрархи та духовенства УГКЦ, стотисячна спільнота прочан, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Архиєрейська Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, була присвячена саме молитві за мир та цілісністьУкраїни.

«У найтяжчі часи випробувань, коли наша Україна була обдерта з усього свого блага, наші діди і прадіди не втратили скарб віри. І тому наша Церква упродовж тих 1030 років не тільки була захисницею, душею українського народу, не тільки була державницькою Церквою, але Церквою державотворчою», - наголосив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав перед

У проповіді до вірних Предстоятель Церкви відзначив, що віра є найбільшим скарбом, який проголошує сьогодні Христове Євангеліє.

«Ми прибули сюди з різних куточків України та світу, аби відсвяткувати 1030 річницю Хрещення України. І ось сьогодні у Зарваниці ми дякуємо, що 1030 років у наших сім’ях від одного віруючого серця до іншого, дар християнської віри саме у нашій Церкві ми передаємо як найбільший скарб нашого народу. Ми сьогодні дякуємо Богу, що саме Українська Греко-Католицька Церква сподобилася бути спадкоємницею, правонаступницею князя Володимира і його святого Хрещення», – сказав проповідник.

Саме у нашій Церкві, переконує духовний лідер греко-католиків, безперервно упродовж 1030 років цей скарб віри передається з вуст в уста від одного покоління до іншого. «У найтяжчі часи випробувань, – сказав проповідник, – у часи татарської навали, у час іноземних панувань, коли наша Україна, наша земля була обдерта з усього свого блага, з усіх своїх скарбів, наші діди і прадіди не втратили скарб віри. І тому наша Церква упродовж тих 1030 років не тільки була захисницею, душею українського народу, не тільки була державницькою Церквою, але Церквою державотворчою».

«Навіть тоді, коли не було іншої земної інституції, – продовжив Предстоятель, – яка би могла захищати права свого народу, бути його голосом на увесь світ, пастирі і очільники нашої Церкви були вустами народу, в якого забрали голос, вустами людей, в яких забирали право на існування. Саме через те, що Церква передавала, робила можливим кожному українцеві торкнутися Ісуса, саме тому в часи Радянського Союзу, коли інші Церкви спадкоємниці Володимирового Хрещення перестали представляти інтереси свого народу, саме наша Церква перетворилася на найбільшу групу суспільної опозиції до атеїстичної комуністичної влади. Ми змогли вистояти, зберегтися як народ від розчинення в тому загальному казані так званого радянського народу. І вийшли переможницею як Церква над безбожним атеїстичним режимом».

Також прочани прибули до цього святого місця, як сказав проповідник, аби зустрітися не тільки один з одним, прийшли, аби зустрітися насамперед з Богородицею. З нашою Матір’ю, яка ніколи нас не покидала. Щоби молитися перед Її чудотворною Зарваницькою іконою, іконою, яка є свідком всього вище сказаного.

«Просімо нашу Богородицю, щоби через її молитви, через заступництво і молитви віруючих сердець нашої Церкви, Господь торкнув наш народ. Щоб те, про що ми так молимося і мріємо, стало дійсністю в нашому житті», – попросив Глава Церкви.

Патріарх Святослав наголосив, що найбільший скарб, який ми отримали від князя Володимира, є запорукою нашої перемоги, запорукою того, що Україна була, є і буде. Але лише тоді, коли лишиться християнською.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/71829/

Следующая новость
Предыдущая новость

Принципы гармонии в жизни УПЦ предостерегает от новой ереси — культа архимандрита Рафаила (Бараника) Актуальный прайс-лист: где и как искать свежие цены на радиодетали Бездепозитные бонусы за регистрацию в онлайн казино Экскурсия по Санкт-Петербургу. Старейшие храмы Питера.

Публикации