Справа з Музеєм Шептицького у Львові зрушилася з місця, акція протесту відкладається, – о. Севастьян (Дмитрух)

17.07.2019 14:10 0

Справа існування у Львові Музею митрополита Андрея Шептицького отримала «друге дихання», — вважає його засновник єромонах-студит Севастіян (Дмитрух). 18 років він докладає зусиль, щоб для Музею митрополита Андрея Шептицького надали приміщення у Львові. Про це він заявив 15 липня 2019 року у відеозверненні на сторінці Музею митрополита Андрея Шептицького в Фейсбуці.

«Минулого тижня (10 липня 2019 року, – ред.) досить активно працювала щодо цього питання Львівська міська рада та Львівська обласна державна адміністрація. Після прес-конференції ми мали зустріч у міськраді, під час якої обговорювали і представляли нові приміщення, щоб передати їх Львівському державному університету внутрішніх справ. Згодом ми зустрілися з новим головою ЛОДА Маркіяном Мальським і розмовляли про проблему щодо приміщення. Тепер міська влада представила приміщення на вул. Щепкіна (700 квадратних метрів), на вул. Каліча Гора (1200 квадратних метрів), а також на вул. Замарстинівській», – заявив директор музею о. д-р Севастьян (Дмитрух).

І згодом додав: «Декотрі приміщення оглянув університет. Деякі закладу підходять. Тож ми сподіваємося, що незабаром збереться комісія чи робоча група від міської та обласної влади, а також від університету, щоб випрацювати акти чи документи що до того, як і які саме приміщення передати».

Крім того, священнослужитель повідомив про зустріч зі суддею Шевченківського районного суду Львова щодо приміщень, які є на вул. Кривоноса, 4 і на вул. Січових Стрільців, 12. Для Шевченківського районного суду Львова передають приміщення на вул. Кривоноса, 4. А суд готовий звільнити свої приміщення (900 квадратних метрів), щоб передати їх університету.

«Як бачимо ситуація вияснюється, а приміщення знаходять, щоб надати їх університету з метою здійснювати навчальний процес. Приміщення на вул. Кривоноса, 1, які є при храмі блаженного Климентія Шептицького, зможуть бути звільненими для створення Музею митрополита Андрея Шептицького. Акція протесту поки що відкладається, бо ми бачимо, що активно працює ЛМР та ЛОДА. Маємо надію, що до понеділка (до 22 липня 2019 року, – ред.) будемо мати більше інформації і випрацюваний проект передачі цих приміщень. Будемо про все інформувати надалі. Дякую всім за підтримку», – підкреслив отець Севастьян.

Зазначимо, що у лютому 2017 року було створено юридичну особу – Музей митрополита Андрея Шептицького. Засновники музею – Курія Львівської архиєпархії УГКЦ та директор музею
о. д-р Севастьян (Дмитрух).

Священнослужитель почав порушувати питання про створення музею у приміщення колишнього монастиря на вул. Кривоноса, 1 ще у 2001 році перед тодішнім мером Львова Василем Куйбідою. Останні декілька років — це постійні штурми всіх органів влади. Зараз, у короткий період від 5 до 12 липня 2019 року, під тиском о. Севастьяна, церкви, медіа та громадськості, розгляд цього питання набув активнішого характеру: відбулася нарада у новопризначеного голови Львівської обласної державної адміністрації, три наради у Львівській міській раді, прес-конференція, зустріч у храмі.

Довідка. Музей базується на колекціях, зібраних о. Севастьяном Дмитрухом впродовж чотирьох десятиліть, за дорученням і благословенням світлої пам’яті митрополита Володимира Стернюка, передусім на території Львівської митрополії, а також і на території Франції, Німеччини, США, Канади та інших країн. Це найбільша збірка особистий речей митрополита Андрея Шептицького – понад 600 експонатів.

Монахи-студити також утримують і постійно розширюють іншу унікальну збірку старовинних раритетів українського сакрального мистецтва «Студіон», яку ще в 1909 році започаткував митрополит Андрей. Зараз це понад 6000 предметів, датованих починаючи від XIV століття. «Студіон» є однією з найцікавіших збірок українського сакрального мистецтва. Надзвичайно високу оцінку цій діяльності дав свого часу Борис Возницький.

Церковна громада та о. Севастьян вклали значні зусилля та кошти в збір та реставрацію експонатів, які впродовж багатьох років з успіхом виставлялися в багатьох містах України, — повідомляє кореспондент РІСУ Оксана Войтко.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/land_and_property_problems/76536/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как быстро одолжить деньги на карту? Корейские бб-крема - растущая популярность среди украинок! Надгробия и похоронная атрибутика из гранита Качественная косметика Faberlic со скидками в Беларуси Зачем соблюдать пост и почему вообще следует поститься?

Публикации