Синод УПЦ КП позбавив сану єпископа за "замах на вбивство" патріарха Філарета

27.07.2018 18:42 0

Синод УПЦ КП позбавив сану єпископа за

Учасники Синоду "мали міркування про злочинні діяння заштатного єпископа Севастіана (у миру Возняка Михайла Ярославовича), колишнього Чернігівського і Ніжинського". Зазначається, що вказаний єпископ був звільнений від управління єпархією ще 10 років тому – "згідно поданого 17 березня 2008 р. прохання" через "особисті причини". Як з'ясувалося, він має сім’ю і повинен "виховувати дітей".
"Звільнивши Преосвященного єпископа Севастіана (Возняка) за штат, Священний Синод мав надію, що як чернець і священнослужитель він одумається, розкається і припинить порушення чернечих обітниць. Натомість протягом десяти років вказаний заштатний єпископ настільки закоснів у гріху, що дійшов до злочинного наміру – замаху на вбивство Предстоятеля Церкви", – йдеться у довідці синодального журналу.
"25 травня 2018 р. заштатний єпископ Севастіан (Возняк) разом зі своїм сином ввечері у не прийомний час в світському одязі увійшов до резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та мав намір потрапити до особистих покоїв Предстоятеля, який у цей момент вечеряв у трапезній. Почувши, що хтось пройшов коридором, з дверей кухні вийшла економ Патріархії монахиня Варвара, на яку вказаний єпископ Севастіан (Возняк) відразу напав, спрямувавши їй в обличчя сльозогінний газ із заздалегідь приготовленого балончика. Після цього батько і син втекли з місця злочину", – говориться далі у довідці.
"Слідством, проведеним правоохоронними органами, встановлено обставини, які дають підставу стверджувати обдуманість вказаних злочинних дій та завчасне приготування до них, – зазначається у довідці. – При затриманні правоохоронними органами заштатний єпископ Севастіан (Возняк) визнав свою участь у вказаних подіях, пояснивши свій вчинок намаганням потрапити до Патріарха на прийом, хоча він, як довголітній клірик Київської єпархії, а згодом єпископ Чернігівський і Ніжинський, добре знайомий з розпорядком прийому і знав про те, що у вечірній час без попередньої домовленості він не здійснюється. Також у рішенні Шевченківського районного суду м. Києва від 20 липня 2018 р. щодо обрання запобіжного заходу Возняку М. Я. зазначено, що він перебуває у зареєстрованому шлюбі".
Враховуючи обставини вчинку заштатного єпископа Севастіана, "зокрема – зумисне завчасне приготування ним до розпилення сльозогінного газу в резиденції Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета і напад на монахиню Варвару, намагання вказаного заштатного єпископа з таким наміром потрапити в особисті покої Предстоятеля у неприйомний час, можливі важкі наслідки (аж до спричинення смерті), які з причини віку могли настати внаслідок використання сльозогінного газу безпосередньо проти особи Патріарха – вважати такі дії замахом на Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату".
Синод "констатував... втрату зв’язку" єпископа Севастіана з УПЦ Київського Патріархату та позбавив його священного сану "за свідоме багатолітнє порушення чернечих обітниць, священичої та архієрейської присяги, напад на монахиню Варвару, намір вчинити напад на Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату, який не був довершений лише в силу незалежних від нападника обставин і міг спричинити важкі наслідки аж до смерті".
Іншим рішенням Синод УПЦ КП ухвалив послання з нагоди 1030-ліття Хрещення Київської Руси-України, в якому нагадав про "усі історичні та канонічні передумови для буття Української Православної Церкви на засадах автокефалії", підтримку автокефалії з боку Собору УПЦ (МП), а також закликав "усіх, хто бажає миру Україні, єдності українському народу та процвітання Українській державі – сприяти утвердженню єдиної Помісної Української Православної Церкви".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Греко-католицький священик ініціював клуб любителів-мотоциклістів і став членом Товариства байкерів-священиків Угорщини Лучшие потолочные светильники в детскую комнату Возможный запрет онлайн Ирландской национальной лотереи Быстрая, безопасная и качественная химчистка ковров Монетная история Николая Первого

Публикации