Сакральні скарби представлено в експозиції Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею

23.03.2018 11:13 6

Сакральні скарби представлено в експозиції Івано-Франківського обласного краєзнавчого музею

Сакральні твори з приватних збірок, колекції обласного краєзнавчого музею та головне – унікальні артефакти з Івано-Франківського архикатедрального собору Святого Воскресіння УГКЦ - ікону Осипа Сорохтея 1935 року «Зняття з Хреста», наріжний камінь першої української церкви Івано-Франківська (Станіславова) та частину окладу Зарваницької чудотворної ікони Розп’яття представлено 22 березня на виставці в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї.

«Це такий своєрідний підсумок не одного року діяльності проекту «Врятуймо скарби разом» і роботи нашого реставраційного відділу краєзнавчого музею, - розповів кореспондентці РІСУ Наталії Палій реставратор Валерій Твердохліб. – Також демонструємо новий зал, який оформили, відремонтували за підтримки меценатів та завдяки виграному гранту від громадської платформи «Тепле місто».

виставка-2w.jpg

«Відновлення ікон, антимінсів дозволяє привідкрити двері у минуле і показати - чим жили наші батьки, діди і прадіди, - наголошує керуючий Івано-Франківською єпархією УПЦ Київського Патріархату Митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф. –Хтось може запитати – чи потрібно це зараз коли іде війна, і є інші проблеми? Потрібно обов’язково, бо пізнаючи нашу церковну культуру, ікону пізнаємо свій край і історію також України в цілому. Перебуваючи тут, отримуємо таку гарну енергетику. Одного разу відвідуючи музей Шептицького у Львові я розраховував бути там півгодини, а пробув десь три з половиною – забув про все через те, що там побачив, в тому числі, ікони з Маняви та мого рідного Грушева. Завжди храми в Україні стояли на узвишші і коли розбудовувалися села чи міста – починали з храмів. І як в Україні, так і в діаспорі українці завжди думали про свою церкву».

виставка-3w.jpg

Присутній на виставці митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин теж наголосив на великій важливості збереження нашої сакральної спадщини. «Такі проекти є дуже потрібними і ми підтримували відновлення творів сакрального мистецтва в обласному краєзнавчому музеї від початку, - розповів митрополит. – Доклався до цього і предстоятель архикатедрального собору Святого Воскресіння УГКЦ отець Юрій Новицький, який сприяв пошуку тих скарбів, які можемо бачити і збережені для майбутніх поколінь і які не маємо ховати. То ж бачимо, яка давня і велика традиція Церкви. Подяка реставраторам за презентацію Зарваницької ікони Розп’яття. Думаю, владика Василій Семенюк теж захоче, щоб її та інші пам’ятки побачили на Тернопільщині. У порівнянні з Європою та Америкою у нас інша історія, але там дуже добре уміють зберігати те, що мають. Так повинні робити і ми».

виставка-4w.jpg

Тож оглянути стародавні сакральні реліквії, які експонуються в обласному краєзнавчому музеї Івано-Франківська, можна до 1 червня цього року. Загалом, як стверджує реставратор музею Валерій Твердохліб, цю експозицію планують зробити постійно діючою.

виставка-5w.jpg

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/70555/

Следующая новость
Предыдущая новость

Вулкан Ориджиналс - оптимальный вариант для игры! Букет для невесты заказываем в интернет магазине Принтер зажевывает бумагу – решение проблемы Избавьтесь от скуки раз и навсегда! Не упустите новинку

Публикации