Митрополит Онуфрій фактично міг очолити ПЦУ, але це було б несправедливо, - експерт

03.03.2019 14:03 3

Митрополит Онуфрій фактично міг очолити ПЦУ, але це було б несправедливо, - експерт

Митрополит Онуфрій (Березовський) мав усі шанси очолити ПЦУ, якби він разом із єпископами УПЦ МП 15 грудня прийшов на об’єднавчий Собор. Однак він не скористався такою нагодою.

Про це в ефірі "Інформаційного вечора" на "5 каналі" розповів релігієзнавець, доктор філософських наук Олександр Саган

"Фактично (Митрополит Онуфрій – ред.) він міг прийти на Собор, і навіть якщо би Київський Патріархат об'єднався з УАПЦ, а це 42 і 15 єпископів відповідно, вони не могли протистояти 90 єпископам. Це тільки діючих 90 єпископів", – зазначає Саган.

Водночас експерт пояснює, чому підрозділ РПЦ в Україні не скористався такою нагодою.

"Розумієте, це 20 років вишколу в "русском мірє" (про духовну освіту Онуфрія – ред.). Вони це навіть не розглядали взагалі. В них ще з грудня 1996 року є діюча постанова Синоду УПЦ МП про те, що питання автокефалії не може навіть виноситися на розгляд церкви. І ця постанова Синоду не була скасована і діє по сьогодні. Тому вони дуже нервово ставляться до будь-яких питань, пов'язаних із автокефалією. Тому, фактично, Онуфрій згаяв свій шанс очолити Помісну Православну Церкву", – каже релігієзнавець.

Водночас наголошує: в разі, якби цей сценарій такий реалізувався, тисячі людей залишилися б невдоволеними.

"Це було б несправедливо, багато людей про це говорили з Київського Патріархату. Так, несправедливо, навіть дуже несправедливо, тому що Київський Патріархат і Автокефальна Церква багато років боролися за цю автокефалію, за цей Томос, за визнання цієї автокефалії, а плодами могли би скористатися ті, які протистояли всі часи", – пояснює експерт.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/74932/

Следующая новость
Предыдущая новость

Ультрафиолетовая печать: какое оборудование используют и как это делают на самых необычных поверхностях Библия на любой вкус по выгодным ценам Необходимые жидкости для очиски двигателя Чудеса Афонского старца Ефрема Филофейского Программа Флекс

Публикации