У храмі Гамаліївського монастиря бетоном залито пантеон роду Скоропадських

19.10.2019 0:24 36

У храмі Гамаліївського монастиря бетоном залито пантеон роду Скоропадських

Під Шосткою в одному із двох храмів Гамаліївського монастиря бетоном залито пантеон роду Скоропадських. Там поховано і батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського - Петра. Чи є там досі могили роду Скоропадських і чи можна їх буде хоч колись відкрити, у сюжеті ТСН.

Колонія - монастир. Навіть двері до храму типові для зони. Тут засуджених навертали до віри. На другому поверсі собору навчали робітничих професій. Тут ще стоять парти, навіть зошити збереглися, а на стінах навчальні матеріали.

Після 300 років пошуків науковці знайшли можливе поховання гетьмана Богдана Хмельницького

Гамаліївський монастир мав стати фамільною святинею Скоропадських. Історик Ольга Ковалевська припускає, що колонію в оборонному монастирі розмістили через придатність приміщень під потреби тюрми: міцний мур, келії, перетворені на камери для засуджених, кутові вежі.

На початку шістдесятих, коли архітектурну перлину Лівобережжя - передали під зону, територію досліджували на підземні ходи, щоб не втекли засуджені. Під Святохарлімпієвською церквою була крипта із родинним похованням Скоропадських. "Розкрили захороненя. Іван Скоропадський був одягнений як гетьман. Уляна у цинковому гробу. Коли його розкрили, воно розсипалося", - каже батюшка.

Майбутнє усипальниці роду Скоропадських. Під Шосткою в Гамаліївському монастирі бетоном залито пантеон роду Скоропадських. Там поховано і батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського - Петра. Чи є там досі могили роду Скоропадських, і чи можна їх буде хоч колись відкрити - у сюжеті.

Тоді всю усипальницю залили бетоном. Під підлогою, яка вже вкрита сучасною плиткою, сім поховань роду Скоропадських. Тут поховано і Петра Скоропадського - батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського. 1918 року він взяв владу і проголосив Україну гетьманською державою, але гетьманат існував недовго.

На північній сторонці головного собору монастиря колись був військовий цвинтар, від нього залишилася одна могила і то умовна. У 1970 роках, коли копали водогін, знайшли людські рештки і встановили хреста. Інші розкопки не велися.

Від поховань роду Скоропадських вціліло лише три надгробки. Куди зникли решта поховальних плит і чи є там досі труни з тілами, ніхто достеменно не знає. Для цього потрібно обстежити крипту на наявність пустот у бетоні.

Від часів Богдана Хмельницького в Україні було 15 гетьманів, але збереглося лише три гетьманські могили. "Це процес був цілеспрямований на те, щоб дійсно знищити власне українську історію і не дати можливість просто згадувати, що у нас історія окрема", - каже Ольга Ковалевська.

У червні на місці колишньої колонії у монастирі засновано Державний заповідник "Державотворці Сіверщини", але його адміністрацію досі не створено.

У церкві, де усипальниця Скоропадських, господарює Московський патріархат. Зелена маківка, притамана для наших церков, перетворилася на золоту. Стіни 18сторіччя замуровують сучасною штукатуркою. Храм уже мало нагадує стиль українського бароко.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/inheritance/77495/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где заказать дизайн интерьера? Зачем соблюдать пост и почему вообще следует поститься? УПЦ КП заснувала три нові храми на Вінничині Оперативные грузоперевозки по Киеву и Украине Красивые и качественные ножи от бренда Arcos

Публикации