У Святогірській лаврі відбудуться «Сібільовські читання» з презентацією п’яти нових видань

13.12.2017 11:13 12

У Святогірській лаврі відбудуться «Сібільовські читання» з презентацією п’яти нових видань

Відповідно до прес-релізу запланованого заходу, наданим його оргкомітетом в прес-службу Святогірської лаври, проведення у 2005 році I-ї Всеукраїнської науково-практичної конференції з проблем збереження культурної спадщини України на базі Державного історико-архітектурного заповідника у м. Святогірськ дало поштовх до подальшого вивчення історико-культурної спадщини Донецького регіону, і зокрема, Святогірського історичного ареалу. Результати зазначених досліджень вже традиційно публікуються на науковій конференції «Сібільовські читання», яка у 2017 році відбудеться 14-15 грудня.
Організатори конференції — комунальний заклад «Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірськ» і Свято-Успенська Святогірська лавра. Останні збори істориків, археологів, працівників музеїв, краєзнавців проводяться в актовому залі Лаври, де презентуються новітні наукові дослідження за тематикою Святогір’я.
Перед початком конференції учасники ознайомляться з новітніми виданнями організаторів конференції. Цього року представляються п’ять видань-2017: «Святогір’я. Леонід Золотарьов: художній альбом. – Видання Свято-Успенської Святогірської Лаври», «Православний календар. 2018. – Видання Свято-Успенської Святогірської Лаври», «Максимович І.К. Збірник відомостей про рід «Максимович». Репринтне видання 1897 року – Харків», «Матеріальна і духовна культура населення Подонцовья в період середньовіччя. VIII-XIV ст. На прикладі городища «області» (Маяцкоє). Каталог виставки. КУ «Державний історико-архітектурний заповідник у м Святогірськ». (Автори-упорядники Дідів В.Н., Шамрай О.В., Соловкіна А.А.). – М.: ТОВ «Видавничий дім САМ»», «Святогірський альманах 2017. Збірник наукових праць. КУ «Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську». – Харків: Видавництво Федорко».
У 2017 році проводиться дванадцята конференція. Щорічно матеріали конференції публікуються у збірнику «Святогірський альманах». Починаючи з 2006 року в одинадцяти випусках збірника опубліковані 185 статей і повідомлень. Конференція проводиться за участю Святогірської Свято-Успенської лаври, яка надасть для учасників відповідні умови для плідної роботи і сучасні технічні засоби для супроводу доповідей та освітлення конференції в режимі «онлайн» (прес-службою Святогірської лаври на її каналі YouTube буде здійснюватися пряма трансляція конференції) .
Всього на конференцію заявлено 26 доповідей. З них 22 доповіді опубліковані в збірнику наукових статей «Святогірський альманах 2017». Доповідачі представляють різні наукові установи, виші, музеї, місцеві організації краєзнавців України. На конференції планується робота 3-х секцій:
Археологічні дослідження.
Історичні дослідження і музеєзнавство.
Історіографія та джерела. Матеріали до ювілейних дат.
Програма конференції розрахована на два дні. На другий день передбачена презентація археологічної виставки «Нові археологічні комплекси Подонцовья періоду середньовіччя. VIII-XIV ст.», створеної на основі музейних колекцій Святогірського історико-архітектурного заповідника, Харківського історичного музею, Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди, Слов’янського краєзнавчого музею. Традиційно в програму «Сібільовських читань» включена екскурсія пам’ятниками архітектури і експозиціями музеїв Святогірської лаври і заповідника.
Початок конференції 14 грудня о 10 годині в конференцзалі Свято-Успенської Святогорської лаври (корпус №10).
Запрошуються для участі в конференції історики, краєзнавці, дослідники культурної спадщини Святогір’я.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

В Одессе выступит христианская группа "NLM" из Амстердама Єпископ УАПЦ взяв участь у церемонії Лицарського ордену в Чехії Соціологи: українці все більше схиляються до створення помісної Церкви Особенности грузоперевозки на Газели Играть на лучшие игральных слотах на сайте игрового клуба Cyberpunc

Публикации