У Львові унікальні показали писанки часів Київської Русі XІ-XII ст.

06.04.2018 0:30 3

У Львові унікальні показали писанки часів Київської Русі XІ-XII ст.

«Ці писанки є дуже добрим прикладом двовір’я, яке панувало тут в XІ-XII століттях. Після завоювання земель Білих хорватів Володимиром Святославовичем тут починає повільно впроваджуватися християнство, і церква намагалася адаптувати язичницькі символи, до яких належали й писанки, до своїх канонів», — зазначив працівник заповідника «Давній Пліснеськ» Віталій Ляска.
Знайдені писанки датують кінцем X-XIII ст. Їх знайдено у курганах варязької знаті. Вони керамічні із кульками-брязкальцями всередині і служили язичницькими оберегами.
За словами Ляски, є ще одна писанка цього періоду, але вона зберігається у Краківському музеї. На Львівщині, окрім Плісненська, такі писанки відомі у Звенигороді. Вони однотипні із знайденими на Київщині не лише за орнаментом, але й за колористикою – буро-зеленим кольором. Писанки глиняні й покриті поливою.
Ще один великодній артефакт – 500-річну писанку кілька років тому археологи знайшли у львівському середмісті. Вона знаходилась на глибині п’яти з половиною метрів. На древнє гусяче яйце з видряпаним візерунком випадково наштовхнулися під час розкопок водозбірників XV-XVI століть.
Раніше львівським археологам не вдавалося знайти таких древніх писанок на яєчній шкаралупі, адже цей матеріал недовговічний.
Унікальний артефакт передали у коломийський музей писанки.
Пліснеський слов`янський мегаполіс Білих хорватів і давньоруське городище — тепер на території села Підгірці Бродівського району. За територією поселення було у кільканадцять разів більшим за тогочасний Київ. Місто датують VІІ–Х століттями, його спалив князь Володимир Великий. Із тих часів до нас дійшли кургани із захороненнями варязької дружини.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Лечение наркомании в Киеве в рамках психосоциальной адаптации Gotslot - яркие автоматы и их полное описание Кальяны Amy — европейское качество и восточный колорит Єпископ УПЦ КП передав тренажери в обласний центр реабілітації дітей Игровые автоматы Золотой кубок – лучшее решение для вашего старта

Публикации