Суд у Києві дозволив реставрацію картини Мікеланджело "Взяття Христа під варту"

26.04.2018 18:23 9

Суд у Києві дозволив реставрацію картини Мікеланджело

Картина у 2008 р. була викрадена з Одеського музею західного і східного мистецтва. Через два роки, у липні 2010 року, її знайшли в Німеччині у затриманих трьох громадян України. Згодом було заарештовано ще близько 20 співучасників цілої серії крадіжок (серед затриманих немає музейних співробітників) і відкрита кримінальна справа. 30 серпня 2010 року віднайдений шедевр Караваджо повернувся «додому» і був переданий на тимчасове збереження в Національний науково-дослідний реставраційний центр України для проведення реставрації, де перебуває й досі. Музейники вболівали за повернення експонату до музею. Але чіпати його реставраторам було заборонено, оскільки полотно було речовим доказом у кримінальній справі, яку, за рішення діючого судді Сингаївського О.П., об`єднали з іншими злочинами, які здійснювала організована злочинна група. В очікуванні дозволу на початок реставрації минуло майже 8 років.
Але справа зрушила з місця, коли новообраний директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд 24 лютого 2018 р. звернувся до генерального прокурора Юрія Луценка у Facebook: "Правда же я последние 4 года ничего у вас не просил? а теперь очень прошу. сделайте пожалуйста что-нибудь".
Генеральний прокурор України Юрій Луценко у відповідь у мережі Facebook пообіцяв: "Нужно решение суда о снятии ареста с картины и/или передачи ее на ответственное храниение в музей. Сделаем".

Тепер на черзі - тривала і високопрофесійна реставрація полотна, яку, за словами генеральної директорки Світлани Стрельнікової, з посиланям на рішення суду, буде проводити Національний науково-дослідний реставраційний центр України.
В свою чергу, голова Опікунської ради Одеського музею західного і східного мистецтва Юрій Маслов в коментарі зазначив, що "действительно суд разрешил реставрацию! Но в решении нет ни слова о том, кто будет делать эту работу". На його думку, цю роботу мають проводити не в Києві.
Нагадаємо, «Взяття Христа під варту» зі збірки Одеського музею західного і східного мистецтва - це єдина в Україні робота італійського живописця XVI-XVII ст. Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Фурнитура для стеклянных дверей и душевых кабин Типы независимого аудита Большой выбор махровых полотенец Професійний переклад угорської мови - успішно укладена угода Рэп-группа "Gospel Рeople" выступит на христианском фестивале в Херсонской области

Публикации