Представники українських Церков вшанували ліквідаторів ЧАЕС

26.04.2018 17:54 15

Представники українських Церков вшанували ліквідаторів ЧАЕС

У 32-гі роковини Чорнобильської катастрофи, 26 квітня, християни різних конфесій вшанували ліквідаторів ЧАЕС. У багатьох храмах по всій Україні священнослужителі відслужили панахади за душі тих, хто загинув під час ліквідації та потім від чисельних хвороб. Представники Українських Церков такох взяли участь у світських заходах, приурочених до цього трагічного дня.

Як повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП), 26 квітня священнослужителі Української Православної Церкви (Московського Патріархату) на чолі з єпископом Баришівським Віктором приєдналися до церемонії покладання квітів до пам’ятника «Воїнам Чорнобиля», яка відбулася за участю першого віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, народних депутатів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, родичів загиблих героїв Чорнобиля.

Напередодні, вночі, єпископ Віктор звершив панахиду за ліквідаторами та жертвами трагедії на ЧАЕС на території храмового комплексу архистратига Михаїла Дніпровського благочиння міста Києва.

Предстоятель УПЦ КП Філарет 26 квітня 2018 очолив Божественну Літургію у Миколаївському храмі на Татарці, збудованому у пам'ять про жертв Чорнобильської катастрофи 1986 року, повідомляє Хрещатик.

Потім першоєрарх очолив Велику Панахиду за жертвами аварії на ЧАЕС за участі ліквідаторів наслідків на ЧАЕС, вимушених переселенців з чорнобильської зони, військових та представників державної влади.

Предстоятель Київського Патріархату разом з духовенством, представниками влади та ліквідаторами також поклав квіти до меморіального кургану на території Миколаївського храму.

23 квітня у Патріаршому соборі Врскресіння Христового УГКЦ до 32-ї річниці Чорнобильської трагедії, відбувся концерт-реквієм.

Спільно з УГКЦ цей захід організували Всеукраїнська громадська організація «Асоціація „Афганці“ Чорнобиля» та Національний педагогічний університет ім. Михайла Драгоманова, повідомляє сайт Київської архиєпархії УГКЦ.

Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ Йосиф (Мілян) процитував присутнім восьму главу з Книги Одкровення Івана Богослова, в якій йдеться про «Зорю Полин».

«Сьогодні ми віддаємо шану усім тим, хто рятував українську землю від наслідків Чорнобильської аварії. Ми сьогодні рахуємо збитки, провадимо наукові дослідження на цій землі, пробуємо уявити, які ще наслідки будуть після… Але найбільша катастрофа – це катастрофа екології української душі. Це непам’ять, забуття… Тому на усіх вас, хто з любові до рідної землі, до народу, нації, до всіх, хто загинув, та живе переживаючи наслідки Чорнобильської аварії, від імені Блаженнішого Святослава, Отця та Глави Української Греко-Католицької Церкви, закликаємо на усіх вас тут присутніх, та на увесь український народ – Боже Благословення», – наголосив єпископ.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС, нагадаємо, сталася 26 квітня 1986 р. о 1:23 під час проведення проектного випробування турбогенератора №8 на енергоблоці №4. Тоді стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. В різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі.

В результаті Чорнобильської катастрофи забруднено радіоактивними нуклідами близько 5 тисяч населених пунктів у різних країнах. З них в Україні - 2293 населені пункти з населенням приблизно 2,6 млн. осіб.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/70952/

Следующая новость
Предыдущая новость

Медицинская книжка для вашего трудоустройства В Киеве реставрируют церковь Спаса на Берестове На круглому столі в СБУ священик УПЦ КП говорив про загрози від УПЦ (МП) Ремонт стиральных машин: частые проблемы и их решение Как быстро одолжить деньги на карту?

Публикации