Суд зобов’язав поліцію Коломиї розпочати кримінальне провадження щодо спірного храму

10.11.2017 12:00 3

Суд зобов’язав поліцію Коломиї розпочати кримінальне провадження щодо спірного храму

У своїй заяві громада УПЦ (МП) просили суд змусити поліцію розпочати досудове розслідування конфлікту у селі, який виник 14 жовтня, а також кваліфікувати дії Старогвіздецького сільського голови та кількох представників УПЦ КП за за ст. 161 ККУ (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) та 179 КК України (незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь).
Тоді сільським головою Дяківим Михайлом Петровичем було проведено збори жителів села, на яких виносилось питання про зміну канонічного підпорядкування релігійної громади Свято-Успенського храму у підлеглість УПЦ КП.
Як зазначалось представниками УПЦ КП, на зборах "абсолютною більшістю голосів" було вирішено вийти зі складу Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) та приєднатись до Коломийської єпархії УПЦ КП. Також перед зборами було проведено письмове опитування серед мешканців села, де понад 400 осіб підпримало перехід громади до Київського Патріархату. Проти – тільки 4 особи.
Щоправда, на сайті УПЦ (МП) це було кваліфіковано як "вчинення дій, що містять ознаки кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179, 180 КК України". Тобто, на думку УПЦ (МП), "ці дії супроводжувались проявами релігійної нетерпимості, дискримінації за релігійною ознакою по відношенню до віруючих, позбавлення членів релігійної громади доступу до культової споруди, яка знаходиться у їхньому законному користуванні".
У свою чергу сайт УПЦ КП "наголошував, що на духовенство Київського Патріархату, яке на запрошення православної релігійної громади села Старий Гвіздець та з благословення Преосвященного єпископа Юліана прибуло на збори, чинився психологічний тиск окремих осіб, які не є мешканцями даного села".
В ході тих подій представники Київського Патріархату зуміли заволодіти ключами від святині і фактично стали утримувати її під своїм контролем. В свою чергу це стало підставою для подання громадою УПЦ (МП) заяви про вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст. ст. 161, 179 КК України.
На засіданні Коломийського міськрайонного суду начальник слідчого відділу Коломийського відділу поліції пояснив, що дійсно прийняв таку заяву від громади УПЦ (МП) і повідомив про неї керівника відділу поліції, який передав її на перевірку дільничному інспектору.
Поліцейський пояснив суду про відсутність ознак кримінальних правопорушень навколо спірного храму. Однак суд вирішив, що скарга представників УПЦ є вмотивованою та підлягає задоволенню. Відповідн суд зобов’язав Коломийський відділ поліції внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі заяви членів релігійної громади УПЦ (МП) Старого Гвіздця.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

У Сімферополі протестують проти приватного будівництва на місці палацу калги-султана XV–XVI ст. Отели с конференц залами в Киеве Форма справки на оружие Качественное теплотехническое оборудование от фирмы Opeks Energy Валютообменные операции на выгодных условиях

Публикации