Синод УГКЦ розглянув питання перекладу Псалтиря і літургії українською мовою, розвитку церковних закладів освіти, допомоги людям, що пережили перинатальні втрати

10.05.2018 11:26 9

Синод УГКЦ розглянув питання перекладу Псалтиря і літургії українською мовою, розвитку церковних закладів освіти, допомоги людям, що пережили перинатальні втрати

Головною темою цієї сесії Синоду були літургійні питання. Перед початком синодальних засідань з цих питань було проведено для членів Синоду відповідний семінар, який підготувала Патріарша літургійна комісія УГКЦ. Доповідачами на семінарі та Синоді були співробітники Патріаршої літургійної комісії отець Василь Рудейко і Максим Тимо. Предметом дослідження та обговорення були питання перекладу Псалтиря і божественної літургії українською мовою та стан впровадження рішень з літургійних питань Синоду єпископів УГКЦ 2017 року.
Синод на цій сесії опрацьовував низку проектів церковних документів. Зокрема, було розглянуто та прийнято Порадник для сповідників УГКЦ; прийнято на п’ятирічний випробувальний термін Пастирську програму УГКЦ для допомоги людям, котрі пережили перинатальні втрати, і теми вишколу духовенства для такого душпастирського служіння; затверджено Звернення Синоду єпископів до вірних, українських політиків та всіх людей доброї волі щодо виборчого процесу в Україні та розглянуто в першому читанні Програму душпастирства покликань до богопосвяченого життя.
У контексті розгляду питання про діяльність комісій Верховного Архієпископства, про діяльність Комісії у справах мирян УГКЦ доповів її голова - о. Василь Білаш. Синод поблагословив проведення 3-4 листопада 2018 року в Києві ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян УГКЦ під гаслом «Покликання до святості сьогодні» та рекомендував провести перед цим форумом у єпархіях та екзархатах Верховного Архієпископства з’їзди мирян на зазначену тему, як підготування до ІІІ Всеукраїнського з’їзд мирян УГКЦ. Крім того, Синод узяв до уваги звіт Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання про стан католицького шкільництва в Україні, який подала Христофора Буштин, голова цієї Комісії, та поблагословив Стратегію розвитку українських католицьких закладів освіти на 2018-2023 роки.
У розділі розгляду інших тем для обговорення було заслухано та схвалено звіт про діяльність Координаційної ради з питань душпастирства у критичних ситуаціях, який склав її голова - владика Богдан (Манишин).
Члени Синоду заслухали звіт про проведені заходи Ювілейного року 125-ліття від народження патріарха Йосифа Сліпого, який подав Олег Турій, проректор із зовнішніх зв’язків, директор Інституту історії Церкви, завідувач кафедри церковної історії Українського католицького університету. Владики подякували особисто Олегові Турію і всім причетним до гідного проведення цього відзначення, яке змінило не лише сприйняття багатьма українцями постаті патріарха Йосифа Сліпого, а й ставлення до самих себе, бо ознайомлення з досвідом його життя та служіння спонукатиме людей намагатися чинити добрі справи та сумлінно виконувати свої обов’язки.
У розділі економічного блоку питань про діяльність та успіхи Недержавного пенсійного фонду «Покрова» у контексті проведення пенсійної реформи в Україні доповів голова Ради цього заснованого нашою Церквою фонду - отець Роман Небожук.
80-ту сесію Синоду єпископів вирішено провести в листопаді 2018 року.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Выбор автомобильных дисков Увлекательные горящие туры за границу Уверенность в каждом шаге вместе с Киндер мода Серебряные, золотые и позолоченные крестики в ассортименте Безопасный высококачественный гемблинг

Публикации