П'ятидесятники України апробують нову навчальну програму для місіонерів і міркують над прогнозом щодо своїх церков на 10 наступних років

04.10.2017 15:30 15

П'ятидесятники України апробують нову навчальну програму для місіонерів і міркують над прогнозом щодо своїх церков на 10 наступних років

Триденний міні-курс акумулював у собі окремі напрямки нової навчальної програми для місіонерів, що незабаром почне викладатися на базі Євангельської теологічної семінарії. Зокрема члени Комітету слухали такі теми як «Методи відкриття нових церков», «Соціальний аналіз місцевості», «Євангелізація в соцмережах», «Мистецтво спілкування», «Юридична грамотність», «Співпраця із державними органами» та «Фінансова грамотність».
Одним із спікерів навчання був Роман Шеремета - відомий український науковець, якого два роки тому «Forbes» назвав найкращим українським економістом. Роман розповів про вплив, який євангельсько-протестантська церква мала на економіку і суспільство різних країн впродовж історії та сьогодення, презентував книгу «Реформація. Успіх Європи і шанс для України» за авторством 19 науковців. Також він ознайомив присутніх із сучасними економічними тенденціями та трендами (передові позиції на світовому ринку незабаром займуть Китай та Індія), про блискавичний розвиток онлайн-ринку на Заході, можливості віртуального інтелекту, тощо.
Після цього розпочалася панельна дискусія: ведучий, єпископ Ростислав Мурах, запросив до участі в ній міського голову м. Збаража Романа Полікроського, підприємця з Миколаєва Олега Моналюка та старшого єпископа Михайла Паночка. Йшлося про позицію віруючої людини при владі або в бізнесі, коли доводиться переживати супротив чи звинувачення на релігійному ґрунті.
Підсумком зустрічі стала спільна резолюція та рішення про створення спільної інформаційної платформи на базі інтернет-ресурсів, де християни службовці та підприємці зможуть продовжити спілкування.
Роман Шеремета, доцент кафедри Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США), коментує: "Думаю, що сьогодні в церквах дуже важливо робити наголос на молодь. Коли я буваю у різних зібраннях, іноді ставлю пасторам провокативне запитання: «Чи хочете, щоб я зробив економічний прогноз на вашу церкву на 10 наступних років?» Усі говорять: «Так, звичайно!» Тоді я кажу: «Будь ласка, покажіть мені ваш бюджет – кошти, які ви витрачаєте на недільну школу і на свою молодь». Часто розмова на тому й закінчується, пастори просто опускають голову. Вважаю, молодь повинна бути центром наших інвестицій. Крім того важливо працювати з молодими людьми у напрямках апологетики, щоб вони могли захищати свою віру. За статистикою серед молодих християн, які вступили на перший курс вишу 75% відступає від віри, у тому числі через неспроможність обґрунтувати свою позицію. І це потрібно змінити".
Роман Полікроський, міський голова м. Збаража, Тернопільська область, наголошує: "Прийшов час у церквах підняти тему «християнство і влада». Це – питання відповідальності, навчання і просування своїх людей у органи влади. Є декілька парадоксів, якими ще живе церква, міфів, які треба руйнувати. Наприклад, церква молиться за хорошу владу, однак вважає, що політика – це брудна справа і віруючим там не місце. Щось нагадує приказку про лиса, якого обрали старшим у курятнику. Ми хочемо, щоби люди, яких ми обираємо, були зразками, вчили моралі… Але як це можливо, коли ті за кого віддали свій голос, величезні статки витрачають у казино чи інших подібних закладах?! Тому, переконаний, допоки церква не буде висувати своїх людей у владу, ситуація не зміниться. Влада з християнської точки зору – це відповідальність, а не привілей".
Михайло Паночко, старший єпископ УЦХВЄ, додає: "На моє переконання, ми увійшли в особливий період історії України, коли дуже важливо правильно реагувати на виклики сьогодення. Іноді нам хочеться, щоб нас не чіпали, хочеться замкнутися у своєму колі. Та час вимагає змін, зараз час діяти... Відсталість духовна, або життя «колись так не було» – завжди буде нас тримати на маргінесі і ми будемо незадоволені, будемо ображатися, мріяти про вчорашній день. Біблія каже - «не з мудрості ти говориш, що колишні часи були кращі». Слава Богу за нинішній час! Коли ще євангельській церкві давали право зустрічатись з Президентом, давали виступати у Верховній Раді та перед главами усіх церков? Коли нам давали право заходити в школи, і, більше того, коли було прийнято закон, про те що церкви будуть мати право відкривати школи? Сьогодні ми це маємо. І я вважаю, що церква має тримати руку на пульсі, відчувати ситуацію та активно діяти".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Преимущества гидравлических кресел в салоне красоты Чем хорош пленочный теплый пол под ламинат Христианские иконы по доступным ценам Папа Франциск передав особисту пожертву на побудову собору УГКЦ у Харкові Как выбрать межкомнатные двери, включая модели скрытого монтажа

Публикации