Папа Франциск передав особисту пожертву на побудову собору УГКЦ у Харкові

14.07.2017 6:17 3

Папа Франциск передав особисту пожертву на побудову собору УГКЦ у Харкові

«Насправді тут зростає і міцніє віра, яка передана нашими пращурами і яка сьогодні до нас дійшла та дивиться в майбутнє. Ця віра не зламається перед жодними труднощами і випробуваннями. Тут є надія! Я вірю і молюся, як і Папа, що ця спільнота є живою громадою, яка працює для розбудови миру та єдності, зокрема з братами православними. Єдність християн – запорука глибокої чуйності до найбільш потребуючих, до старших людей, дітей і стражденних осіб. Це є знаком надії доброго майбутнього. Залишаю подарунок владиці Василю, який є вашим очільником і провадить Церкву живих цеглин громади Харківського екзархату», – вів далі гість із Ватикану.
Кардинал подарував єпископу пам’ятний знак – папську медаль і матеріальну пожертву на будову собору та розвиток екзархату.
«Сподіваюся, що за допомогою телебачення і фото ми зможемо побачити вже завершення будівництва собору, його освячення, навіть у Римі», – сказав наприкінці префект Конгрегації для Східних Церков. Після цього кардинал Леонардо Сандрі уділив папське благословення.
Відтак відбулося освячення надбанних хрестів собору. Глава УГКЦ освятив також нижній храм собору святого Миколая Чудотворця у Харкові. Перед цим він сказав: «Сльози навертаються на очі, коли згадую десятиліття поневірянь цієї нашої спільноти на рідній українській землі. Пригадую, коли я вперше приїхав до Харкова як Глава Церкви у 2012 році - будівництво цього храму було заблоковано. Отець Микола в той час говорив про різні бюрократичні перешкоди, які тоді видавалися непереборними. Наша громада тулилася в тій малесенькій капличці, з якої ми сьогодні процесійно вийшли. Завдяки багатьом рокам праці та вашої молитви нині ми маємо це свято».
Також глава УГКЦ відзначив: «Ми знаємо Харків як другу столицю України, яка притягала в усі часи найкращі інтелектуальні та культурні сили нашого народу. Яку роль у розвитку української мови і культури відіграв свого часу Харків?! Скільки наших людей не змогли повернутися до своїх домівок під час сталінських репресій, але залишилися тут і вони мають право на душпастирську опіку. А ми, душпастирі, маємо обов’язок – цю опіку їм надати».
Крім того, він зауважив, що УГКЦ не є закритою сама в собі, а завжди навчає своїх вірних плекати відкритість і любов до православних братів: «Прагну подякувати за присутність серед нас владиці Ігореві (Ісіченку), Архиєпископу Харківському і Полтавському УАПЦ, владиці Митрофану, Єпископу Харківському і Богодухівському УПЦ КП. Ми запрошували й Митрополита Онуфрія, Предстоятеля УПЦ, але поки що його з нами немає. Ми молимося за мир, релігійний спокій та єдність між усіма християнами в Україні. І день у день муравлиною працею цю єдність будуватимемо».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Полезные советы по дому, саду и даже интернету всегда под рукой Большой выбор качественных диванов по выгодным ценам в Тернополе Лучший способ получения прибыли за веселье в Azino777 Телеканал ICTV снял фильм о главе УПЦ КП Перевозка тел умерших в любую точку мира

Публикации