Порошенко і патріарх Варфоломій підписали угоду, яка прискорює надання автокефалії Україні

03.11.2018 19:52 0

Порошенко і патріарх Варфоломій підписали угоду, яка прискорює надання автокефалії Україні

Зустріч між Порошенком і Варфоломієм проходила за закритими дверима. Після її завершення вони вийшли до преси і повідомили про підписання угоди.
"Цей договір допоможе прискорити надання автокефалії Україні. Це право отримати автокефальну церкву, яке ви мали багато років, здійснюється у ці дні", - заявив Вселенський патріарх.
"Це є виняткове право матері-церкви - надавати автокефалію, коли вона вважає це за потрібне. Ми переконані, що рішення про надання автокефалії призведе до єдності всіх православних в Україні. Ця нова церква увійде в сім'ю православних церков і всі ми разом будемо працювати для добра наших віруючих", - додав Варфоломій.
Петро Порошенко зауважив, що підписання угоди завершує процес того, аби надання томосу про автокефалію відбулося за всіма канонами православ'я.
Співрозмовник-експерт "ВВС News Україна" у Константинополі розповів, що в угоді немає якихось конкретних дат проведення об'єднавчого Собору і надання томосу. У документі, за його словами, вказані певні деталі майбутнього надання автокефалії Українській Церкві.
Співрозмовник "ВВС News Україна" з української сторони додав, що угода закріплює майбутнє створення в Україні незалежної Православної Церкви відповідно до томосу Вселенського патріарха. Вселенський Патріархат і держава сприятимуть цій Церкві своїми засобами. Також, сказав співрозмовник, в угоді окремо зазначено, що для взаємодії і сприяння зв'язкам нової Церкви з православним світом засновується Представництво Вселенського патріарха у Києві. Воно базуватиметься в Андріївській церкві, яку Верховна Рада вже передала у користування Константинополя.
На сайті президента України сказано, що угода, підписана з Вселенським Патріархатом, деталізує процес надання томосу: "Це Угода про співпрацю у створенні незалежної православної Церкви в Україні, Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю".
В жовтні Синод Вселенського Патріархату в Константинополі підтвердив своє попереднє рішення надати автокефалію (незалежність) Православній Церкві, яку в недалекому майбутньому планують створити в Україні.
Очікується, що наступний крок на шляху до утворення єдиної незалежної Української Церкви - скликання об'єднавчого Собору, в якому візьмуть участь єпископи трьох гілок українського православ'я: УПЦ Київського і Московського Патріархатів та Української Автокефальної Православної Церкви.
Саме на цьому Соборі має бути ухвалене рішення про утворення автокефальної Православної Церкви в Україні, якій Вселенський патріарх надасть томос про автокефалію.
Коли саме відбудеться цей собор, наразі не зрозуміло. Глава УАПЦ нещодавно заявив, що назва, статут і модель помісної Церкви ще не узгоджені. Також він повідомив, що підтримає кандидада на голову об'єднаної Церкви, якого запропонує Константинополь. Деякі деталі з цих питань днями висвітлив архієпископ Іов (Геча), доктор богослов'я, постійний представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Диван еврокнижка Меркурий – идеальный вариант для небольшого помещения Технологическая оснастка по лучшим ценам Как выбрать кастрюлю Мемориальные комплексы из гранита Профессиональный ремонт обуви

Публикации