Польща відсвяткує пeрeмогу над військом Ярослава Мудрого

17.07.2018 16:36 3

Польща відсвяткує пeрeмогу над військом Ярослава Мудрого

Як відзначають організатори – метою заходу є вшанування та наближення поляків до 1000-літньої історії однієї з найбільших перемог середньовічної польської армії.
Битва над Бугом відбулася 22 липня 1018 року поблизу містечка Грубешів між польськими військами Болеслава Хороброго та військами київського князя Ярослава Мудрого під час походу Болеслава на Київ.
На думку організаторів дійства, це історична подія, яка допомогла в нарощуванні влади династії перших П’ястів.
У святкуванні, що організоване місцевими органами влади та установами, візьмуть участь групи історичних реконструкторів з Польщі та інших країн.
Нагадаємо, що у 1016 р. Ярослав Мудрий на чолі новгородських і найманих варязьких військ здобув перемогу над Святополком та його союзниками печенігами під Любечем на Дніпрі і став великим князем київським. 1017 року Київ витримав печенізьку облогу. У 1018 році на Русь рушив Болеслав Хоробрий, Ярослав вийшов на Волинь назустріч йому з київсько-новгородсько-варязьким військом. Після Битви над Бугом Святополк підтримуваний поляками увійшов у Київ і розмістив польські війська в містах, де почало назрівати невдоволення, а потім і за наказом самого Святополка стали організовуватися вбивства поляків. У нагороду за допомогу в відвоюванні київського престолу Святополк віддав Болеславу завойовані Володимиром Великим червенські гради на лівому березі Західного Бугу, і польські війська залишили Русь.
Після поразки Ярослав утік у Новгород і хотів тікати далі до Швеції, але був затриманий новгородцями, що побоюються помсти Святополка. 1019 року було зібране нове військо. Святополк виявився не готовий до протистояння і відразу втік до печенігів, поступившись київським престолом Ярославу. У тому ж році Святополк воював з ним у вирішальній битві на річці Альті.
Щербець (пол. Szczerbiec) — власна назва меча — коронаційної реліквії польських королів. Єдина зі збережених давніх реґалій династії П'ястів. За легендою, меч отримав своє ім'я після того, як на ньому залишилася щербина після удару Болеслава Хороброго цією зброєю по Золотих воротах (на виїзді з Києва 1018 року). Але цю подію вважають малоймовірною, бо похід Болеслава Хороброго на Київ відбувся ще до будівництва Золотих воріт (1037).
Великий київський князь Ярослав Мудрий входить у сонм святих УПЦ Київського і Московського Патріархатів.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Развлечения для азартных игроков на сайте казино Подарунок на добру згадку з гравіруванням Все сауны и бани вашего города Цифровая полиграфия в Киеве: где заказать качественные услуги Ребенок с умными часами всегда под контролем

Публикации