Перший в Україні пам’ятник воїнам Кримського ханства та їх українським союзникам встановлений на Чернігівщині

03.08.2017 16:49 21

Перший в Україні пам’ятник воїнам Кримського ханства та їх українським союзникам встановлений на Чернігівщині

Вже на під’їзді до міста гостей з Києва зустріли трьома прапорами — кримськотатарським, українським та козацьким, а зі словами привітання до гостей звернувся голова місцевої козачої громади і «Соколиного хутора» Микола Череп, предки якого походять із запорізьких і кубанських козаків. Прозвучали слова про давність відносин двох багато в чому різних, але таких близьких один одному народів — українського і кримськотатарського.
— Ми як нащадки і представники війська Кримського ханства, яке тут воювало, шануємо пам’ять нашого народу і приїжджаємо сюди, щоб продовжити традицію дружби (з українським народом. — ред.). Кримські татари та українці приречені бути разом. Прийде час, коли кримськотатарський народ збільшиться і зміцніє, і ми будемо і далі гідними союзниками, — зазначив член Меджлісу Різа Шевкієв.
Місцеві активісти на великій конференції, що відбулася в Школі мистецтв, розповіли про аспекти культури кримськотатарського народу, а також про тісні взаємини українців і кримських татар протягом всієї нашої довгої спільної історії.
— Наша історія сповнена гідних прикладів та яскравих образів, культурної та духовної спадщини. І в цій історії були союзи, братство і підтримка. Прикладом цього є Конотопська битва… Ті історичні події і зараз повторюються — сьогодні ми знову повинні об’єднатися, бути разом. І тільки так ми зможемо протистояти якимось зовнішнім загрозам, — зазначила Гаяна Юксель, згадуючи про події 2014 року, коли Росія анексувала Кримський півострів.
Під час заходу представники Меджлісу також розповіли присутнім про нинішній стан справ в окупованому Криму, про порушення прав людини, переслідування і судові справи над кримськими татарами та українцями.
Візит київської делегації продовжився заходом, заради якого вона і прибула в Ічнянський район — урочистим відкриттям в селі Крупичполе пам’ятного каменю, присвяченого єдності і солідарності українського і кримськотатарського народів.
На місці сучасного села Крупичполе в липні 1659 року відбулася зустріч двох потужних армій — військ українського гетьмана Івана Виговського і кримськотатарського хана Мехмеда Гірея IV. Саме звідси міцний українсько-кримськотатарський військовий союз відправився на легендарну Конотопську битву, де пліч-о-пліч два народи воювали з московським агресором.
Проект закладки пам’ятного каменю був ініційований і реалізований місцевими активістами, Меджлісом кримськотатарського народу і підтриманий керівництвом Ічнянського району. Він є першим на материковій Україні пам’ятником, присвяченим воїнам Кримського ханства та їх українським союзникам.
В урочистому відкритті взяли участь і жителі невеликого українського поселення, які порадували київських гостей народними піснями, а голова сільської ради Василь Мисан в своєму виступі підкреслив всю важливість події для обох народів.
— Це місце повинно бути Меккою для кожного українця і кримського татарина… Ми маємо право на наше спільне майбутнє. Ми і сьогодні проходимо непрості випробування, але ми переможемо, — сказав Ескендер Барієв.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Приметы на свадьбу что можно что нельзя Бани Днепра: История, Культура, и Современные Тенденции Играть на выгодных условиях в Пин Ап казино Католический епископ: «Нужно идти на Восток Украины и евангелизировать» Врач может понадобиться в любую минуту

Публикации