Паломники УПЦ КП дістали від Єрусалимського патріарха поради, що робити після отримання томосу про автокефалію

18.06.2018 17:15 24

Паломники УПЦ КП дістали від Єрусалимського патріарха поради, що робити після отримання томосу про автокефалію

Від імені української пастви, переважно УПЦ КП, паломники привезли на єрусалимську землю звернення з проханням до Єрусалимського Патріарха молитися за Україну і підтримувати Вселенську Патріархію у її намірах надати автокефалію українському Православ’ю. За декілька днів під цим зверненням підписалося декілька тисяч відомих пересічних громадян України.
Це звернення з оригіналами підписів під ним паломники передали в руки патріарха Феофіла.
Аудієнція проходила у приміщенні Єрусалимського Патріархату, у залі, де відбуваються урочисті події та засідання Синоду Єрусалимської Православної Церкви.
"Його Блаженство розповів, що поінформований про події в Україні. Він слідкує за ними, переймається проблемами України, болями та стражданнями нашого народу, розділеного різними Церквами, – говориться у повідомленні УПЦ КП. – Патріарх наголосив, що головна зброя християнина – молитва і терпіння. Якщо політики намагаються отримати швидкий результат, бо їм потрібна моментальна реалізація своїх швидкозмінних планів, то коли справу вирішує Церква, слід думати про волю Божу і довге майбутнє. Блаженнійший Патріарх вказав, що варто тверезо усвідомлювати, що отримання українською Церквою незалежності, саме по собі, не вирішить всіх проблем України. Тому християни нашої держави повинні бути готовими до тих трудів, які нам доведеться звершувати іще довгий час після отримання Томосу про автокефалію. А вирішувати ці проблеми ми повинні по-християнськи, у дусі любові, молитви та твердої віри в те, що Господь почує наші молитви. Блаженнійший Феофіл навів приклад історії Кіпру: острова, котрий у 20-му ст. було розділено на дві частини. Ті трагічні для Кіпру події стали результатом дій політиків, зокрема Москви. Наслідки тих політичних подій тривають донині, і люди й досі страждають від них. За переконанням Блаженнійшого Феофіла ситуація в Україні, є дуже подібна до того, що відбулося на Кіпрі".
Зі свого боку, паломники розповіли патріарху Феофілу про життя в Україні. Зокрема, про те, що величезна кількість православних громад, священиків та мирян, котрі зараз переживають розділення церковної юрисдикції, очікують отримання томосу про автокефалію. На їхню думку, надання томосу стане тим каменем, на якому буде будуватися, укріплюватися та зростати єдність християнського народу України.
Також паломники розповіли патріарху, які стрімкі зміни відбуваються в Україні, в її духовному та культурному житті. Зокрема, про боротьбу, яку веде Україна за відродження своєї культури та самобутності; про те, як за часів СРСР, в Україні проводилася русифікація: абсолютна більшість шкіл та вищих навчальних закладів були російськомовними. Зазначали, що служби Божі у церквах лунали російською мовою, не було ані підручників, ані богослужбових книг, надрукованих мовою, рідною для українського народу. Саме стараннями звичайних людей-християн було створено перше видавництво духовної і церковної літератури, яке почало друкувати молитовники і богослужбові книги українською мовою. Ці книги надали можливість молитися і служити Богові рідною мовою, сприяли відродженню української мови і культури в цілому. Якщо в часи видання першого такого молитовника, на початку 1990-х років, абсолютна більшість шкіл в Україні навчали дітей російською мовою, то на сьогодні понад 90% шкіл України виховують дітей українською. Подібні зміни, говорили паломники, мають відбуватися і у Церкві, бо церковна ідентичність є невід’ємною частиною ідентичності народу.
Паломники просили патріарха Феофіла щиро молитися за Україну, підтримати зусилля і молитви українців про мир та надання незалежності помісній Православній Церкві в Україні.
Вони подарували Феофілу молитовник українською мовою, який є вдома у мільйонів українських родин, вишиваний золотавий український рушник і керамічний підсвічник-рибу, зроблені руками українських народних майстрів.
Патріарх Феофіл благословив паломників, подякував за їхню працю в піклуванні про єдність українського народу і Церкви Христової та подарував кожному паломнику ікону Єрусалимської Богородиці.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Заказ курсовой работы по выгодным условиям Идеальное казино с королевскими выигрышами Тест ДНК по отцовской линии Удобная и надежная тепловая пушка Суши и пивная тарелка в любое время суток

Публикации