Нова резолюція ООН щодо Криму: врахована дискримінація релігійних груп

19.12.2017 15:34 6

Нова резолюція ООН щодо Криму: врахована дискримінація релігійних груп

Перша (68/262) була ухвалена у березні 2014 року: нею ООН підтвердила територіальну цілісність України, підкресливши, що так званий "референдум" 16 березня, який призвів до окупації Кримського півострову, "не має законної сили".
Наступна резолюція (71/205), схвалена минулого року, стосувалася ситуації з правами людини в АР Крим та місті Севастополь. 19 грудня 2016 року цей документ назвав російські збройні сили, які зайняли Крим, "окупаційними".
Назва і тематика документа, винесеного на розгляд ООН цього разу, збігається з минулорічною.
Між тим, в деталях є низка суттєвих відмінностей. Проект нової резолюції ООН став предметнішим, об’єктивнішим і більш сфокусованим на правах людини. Ці зміни, серед іншого, стали результатом співпраці українських дипломатів з правозахисними організаціями. Також до проекту були включені нові виклики і можливості для захисту прав людини в Криму, які з’явилися протягом 2017 року.
Документ вимагає від Росії "повністю і негайно" виконати постанову Міжнародного суду ООН від 19 квітня цього року про тимчасові заходи у справі "Україна проти Росії", звертаючи увагу на встановлену практику дискримінації українців, кримських татар, інших етнічних та релігійних груп.
Нагадаємо, проміжне рішення суду вимагає від РФ утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, а також забезпечити доступність освіти українською мовою на окупованому півострові.
Окремий наголос у новому документі зроблено на проблемі зі свободою совісті і релігій – поліцейські рейди, погрози на адресу Української Православної Церкви Київського Патріархату, проблеми в роботі мечетей та мусульманських релігійних закладів, протестантської церкви, греко- і римо-католицької церков, переслідування послідовників організації "Свідки Єгови".
Також засуджується "переслідування мирних мусульман, які ймовірно входять до складу ісламських організацій". Йдеться про кримінальні справи проти кримських мусульман, яких підозрюють у членстві в Хізб ут-Тахрір – організації, яку Росія вважає терористичною. Через подібні звинувачення 25 кримчан вже опинилися за ґратами.
Резолюція вітає підтримку Україною ЗМІ та громадських організацій, які були змушені покинути Крим, та надання їм можливості "працювати незалежно і без будь-якого втручання". В проекті міститься також заклик до Росії "скасувати рішення, які забороняють культурні та релігійні установи, НУО, правозахисні організації, засоби масової інформації".
Нова резолюція не тільки засуджує дії Росії в Криму, але й "вітає заяви України про те, що вона зобов'язується захищати права людини і основні свободи всіх своїх громадян".
Резолюція звертає увагу на зусилля України щодо підтримки зв'язків зі своїми громадянами, що проживають на окупованому півострові – економічних, фінансових, політичних, соціальних, інформаційних, культурних та інших.
14 листопада проект нової резолюції про ситуацію з правами людини в Криму був підтриманий у Третьому комітеті Генасамблеї ООН, що опікується соціальними, гуманітарними та культурними питаннями. У найближчі години Генасамблея ООН має остаточно затвердити цей проект.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Отличная программа для дизайн-проекта комнаты Стартовала регистрация на международный форум «Реформация массовых коммуникаций» в Киеве Диван еврокнижка Меркурий – идеальный вариант для небольшого помещения Голосовые поздравления с днем рождения по именам Строительство домов под ключ в Алматы

Публикации