Дружина чернівецького ребе зібрала жінок на Хануку

19.12.2017 15:16 6

Дружина чернівецького ребе зібрала жінок на Хануку

Наталія ФЕЩУК

Фото автора

Єврейські пісні, вікторини, оливкова олія і пампушки. Так у Чернівцях, у кошерному ресторані, жіночий клуб “Хая Мушка” центру єврейського життя, відзначав свято Хануки. Все організувала і провела президент клубу Пніна Гліцнштейн – дружина головного рабина Чернівецької області.


Мініатюрна, тендітна і надзвичайно активна – дружина ребе, рабаніт, як до неї звертаються, не сидить на місці. Незважаючи на те, що вдома – п’ятеро доньок, а зараз родина чекає ще на поповнення.

Пніна Гліцнштейн

За фахом я педагог, — зізналася вона. – Ми родом із півночі Ізраїля. Сценарій вечора я придумала сама, щось знайшла в інтернеті, якісь теми друзі підказали. Я готуюся і пишу на івриті, а розмовляю російською мовою. Доводиться бути майже бджілкою. Адже окрім того, що я президент жіночого клубу, ще працюю у садочку при центрі, викладаю уроки з вивчення Тори.

Символічна канапка

До святкування Хануки у, так би мовити, жіночому стилі, Пніна підійшла дуже творчо і креативно. На столі всіх учасниць клубу чекали смачні страви, а на особистій тарілці – канапка з м’ясом і оливкою, до якої був прикріплений напис зі словами: “В оливках ховається олія, а в тобі сховані сили”. Спиртного не було зовсім, натомість на пляшках з водою теж різні приклеєні написи на кшталт “Оливка, оливка, оливка! Приховані сили”. А один із напоїв кольору оливкової олії був розлитий кожному у келих, і на початку вечора запалені свічки поставили у цей келих, на воду.

Свічка в келиху

Темою святкового дружнього вечора, присвяченого Хануці, дружина ребе вибрала саме оливки та оливкову олію. Адже олія – символ цього свята. Перед цим головний рабин Чернівецької області Менахем Мендель Гліцнштейн запалив чергову ханукальну свічку і прочитав молитву.

головний рабин Чернівецької області Менахем Мендель Гліцнштейн запалив чергову ханукальну свічку і прочитав молитву

Жіночий клуб “Хая Мушка” діє вже 13 років. До нього входять приблизно 60 чернівчанок єврейської громади – різного віку. Вони час від часу проводять свої засідання та збираються на свята. Ось і цього разу дружина ребе знову зібрала всіх разом — у кошерному ресторані, який був заснований центром єврейського життя. Одразу біля ресторану знаходиться головна синагога Буковини імені Ісраеля та Зельди Майберг – на вулиці Садовського, що неподалік центру міста.

Наш центр єврейського життя має дуже багато проектів, — розповіла Олександра Онуфраш, учасниця жіночого клубу. – Для різних вікових категорій і різних соціальних груп, за інтересами. Серед них — і жіночий клуб, який діє вже більше 13 років – відтоді, як ребе Мендель приїхав з дружиною у Чернівці. Клуб був започаткований Пніною фактично з часу її приїзду. Жіночий клуб має назву “Хая Мушка” — це ім’я дружини Любавицького ребе (Менахем-Мендл Шнеерсон — сьомий і останній Любавицький ребе, духовний лідер хасидського руху ХаБаД – авт. )). Адже і наш ребе Мендель, і Пніна є посланцями Любавицького ребе. Членами клубу є чернівчанки молодого і зрілого віку. Повірте, жінки в юдаїзмі наділені дуже великими, так би мовити, пільгами. Що у нас тут на столі? Скажу так: на Хануку їсти можна все. Єдине, їдять страви, посмажені на олії. Також у нас сьогодні – картопляники з грибами, цю страву теж зазвичай готують на Хануку.

Картопляники

Спочатку дружина ребе розповіла коротко про походження свята Хануки і звичаї, пов’язані з ним.

головний рабин Чернівецької області Менахем Мендель Гліцнштейн запалив чергову ханукальну свічку і прочитав молитву

Як можна оливки пов’язати із нашим життям? – розпочала далі вечір Пніна Гліцнштейн. – Коли у нашому житті бувають неприємності, це так, як з оливок видобувають олію– ще трішки і буде олія, буде все добре. А якщо родина веде праведне життя, якщо батьки читають з дітьми Тору, то діти будуть як оливки – тобто благословення буде на цей дім.

Головна страва

На завершення вечора на стіл подали головну страву Хануки – пампухи. Також всім були роздані тексти єврейських пісень, і перед тим, як їх разом виконувати, всі вгадували мелодію тієї чи іншої пісні.

Тексти пісень

Наприкінці кожна жінка вибирала для себе, так би мовити, домашнє завдання. На одному із столів були розставлені пляшка оливкової олії, склянки і піпетка, а на окремих аркушиках з позначкою “Моя крапля світла” – написи-завдання. Кожна учасниця клубу мала підійти до столу і вибрати собі один чи кілька аркушів із завданням і, відповідно, наповнити свою склянку оливковою олією – раз чи кілька разів. Завдання були різними: почати ходити на уроки Тори, вибрати собі єврейське ім’я, запалювати суботні свічки напередодні найближчого шабату… Майже всі вибирали по одному завданню, і лише одна жінка – кілька.

Завдання

Також всі разом переглянули короткий фільм про Хануку, де рефреном прозвучали слова “Ми згадуєм дива минулих днів і дивуємося теперішнім”. Відтак, за бажанням, кожна жінка, якій дружина ребе передавала запалену свічку, розповідали про те, як змінювалося їхнє життя і що їм у цьому допомагало. Загалом всі учасниці клубу наголошували, що для них зразок мами і дружини – це якраз саме Пніна, дружина чернівецького ребе.

Клубне застілля

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/exclusive/holidays_and_customs/69432/

Следующая новость
Предыдущая новость

Дитячий одяг на всі сезони Самые разнообразные игровые аппараты Почему так любят пиццу? Тонировка окон в Киеве Всегда говори «Да»

Публикации