На Херсонщині монастир УПЦ (МП) незаконно звів «китайську стіну» на комунальній території

23.03.2018 13:14 6

На Херсонщині монастир УПЦ (МП) незаконно звів «китайську стіну» на комунальній території

У селі Червоний Маяк, що на Херсонщині, монастир УПЦ (МП) незаконно звів мурований паркан, яким відгородив майже сім гектарів землі, що перебуває у комунальній власності. Стіна проходить по території місцевого дитячого садочка та приближається Каховського водосховища. Цей самобуд, окрім того, знищив залишки старого муру, що був пам’яткою архітектури національного значення.

Як інформує Центру журналістських розслідувань, жителі села Червоного Маяка обурюються бурхливою діяльністю монахів УПЦ (МП) та побоюються, що монастир стане прихистком сепаратистів.

У Свято-Григорівському Бізюківському монастир наразі перебувають троє ченців та настоятель отець Феодосій.

Поряд з монастирем розташована школа та дитячий садочок. Просто посеред вулиці активно йде будівництво. Його масштаби вражають: стіна висотою понад чотири метрів та шириною майже в метр. З літа вдалося збудувати більше 120 метрів мурованої огорожі. По периметру архітектурної пам’ятки залили фундамент. Через цей паркан у селі виник конфлікт.

У 2002 році селищна рада передала монастирю у безоплатну оренду два гектари землі. Відгороджена територія займає більше семи гектарів, які настоятель, отець Феодосій, вже не один рік вимагає передати у власність монастиря.

«Громада погодилась. Дали йому дозвіл на проект. Щоб він виготовив проект, але із врахуванням сервітутів – тобто з виділенням парку, площі та пам’ятників. Він цього не зробив, а зробив ще більший проект на 7,7 га. Ще й включив в цей проект захоплення берегової лінії. Ми не погодилися на це і скасували своє рішення на дозвіл. Після цього він самовільно почав будівництво», – каже Анатолій Полив’яний, житель села Червоний Маяк.

Кожен ранок Вероніка Лазаренко з донькою йшли до місцевого дитячого садочка однією дорогою. Зараз на цій дорозі стіна.

«Тут був раніше центральний вхід у двір садочка. Тепер його замурували. Хоча отець Феодосій, настоятель монастиря, який проводить це будівництво, сказав, що тут будуть відкриті ворота цілий день і тільки на ніч будуть закриватись. Але він передумав, просто взяв і замурував. Видно як доріжка упирається в стіну», – розповідає Вероніка Лазаренко, жителька Червоного Маяка.

У сільській раді розводять руками: територія, яку монастир відгородив собі, належить громаді села, однак як зупинити будівництво – не знають.

«У нас є документація на нерухоме майно, свідоцтво на право власності, де земельна ділянка площею сім гектарів знаходиться у комунальній власності сільської ради», – повідомила Світлана Шейко, спеціаліст Червономаяцької селищної ради з земельних питань.

Настоятель Свято-Григорівського монастиря отець Феодосій розповідає, що стіну будують за монастирські кошти та пожертви. Культові споруди, які знаходяться на цій території, є власністю УПЦ (Московського Патріархату), на підтвердження має свідоцтво. Стверджує, що монастир з 2013 року має дозвіл на початок підготовчих робіт із відновлення дитячого притулку для сиріт, який існував тут 200 років тому. А стіна – це частина цих робіт.

«За законом, згідно з будівельними нормами, якщо ви знаєте, що такі існують, перш ніж приступити до будівництва, реконструкції чи реставрації потрібно огородити будівельний майданчик. Ми його огороджуємо», – пояснив отець Феодосій.

Щодо законності капітального відновлення фундаменту муру Центр журналістських розслідувань звернувся за роз’ясненнями в управління містобудування та архітектури Херсонської обласної державної адміністрації. Це питання згодом було обговорене на науково-консультативній раді з питань охорони культурної спадщини.

«Ніхто не звертався з пропозицією реконструювати мур або ще якісь будівлі, фундамент монастиря. Це пам’ятка архітектури національного значення. Це не місцеве значення, розумієте? Реконструкції на пам’ятках архітектури взагалі не може бути. На пам’ятках архітектури проводиться тільки реставрація. А ці роботи проводяться на підставі затверджених реставраційним завданням та науково-проектною документацією із реставрації», – повідомив Григорій Ходін, начальник управління містобудування та архітектури ХОДА.

Отже, фундамент монастирського муру, який був архітектурною пам’яткою національного значення, сплюндровано – на його місці вже новий фундамент і стіна. За рішенням наради в управлінні архітектури ОДА буде проведена перевірка, результати якої передадуть правоохоронцям для притягнення винних у порушені закону до кримінальної відповідальності.

У Свято-Григорівському Бізюковому монастирі живе усього троє монахів. Навіщо їм майже вісім гектарів землі, обнесених чотириметровим муром? Настоятель каже, що таким чином вони хочуть вберегти залишки культових споруд від варварства місцевих мешканців.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/land_and_property_problems/70557/

Следующая новость
Предыдущая новость

Все для наращивания ресниц в Prime Lashes Купить качественный китайский чай Выездное ресторанное обслуживание: секрет идеального праздника Вчимо англійську швидко та ефективно Профессиональный татуаж в Краснодаре

Публикации