На Луганщині селяни звинуватили настоятеля 100-річної церкви в її руйнації

04.08.2017 17:46 0

На Луганщині селяни звинуватили настоятеля 100-річної церкви в її руйнації

"Будівля церкви знаходиться в аварійному стані! Якщо не вжити термінових заходів по консервації найбільш небезпечних аварійних ділянок будівлі, то через декілька років буде пройдена «точка неповернення», і будівля церкви разом із безцінними раритетами, котрі збиралися більше ніж триста років буде втрачено назавжди", - пишуть С.А. Гнилицький, Г.І. Любар, М.В., К.М. Девятка, І.І. Бугайов та інші у зверненні до обласного голови.
Щоб не бути голослівними, селяни додають до листа 24 фото, зроблені начальником відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Сватівської РДА В.І. Усовим.
За їхніми словами, вся охоронна документація щодо церкви є в повному обсязі. "Серед документації є Охоронний договір на памятку культурної спадщини, укладений між відділом культури Сватівської РДА в особі Деркач Олени Анатоліївни та релігійною організацією «Свято-Різдва-Іоанна-Предтеченська парафія» с. Мілуватка в особі настоятеля храму протоієрея Максима (Коханова Максима Юрійовича), підписаний 13.12.2016 р. Церква взяла певні зобовязання по збереженню будівлі і майна, а от виконувати договір не збирається! (Копію договору додаємо)", - йдеться у листі, до якого селяни також додали ряд статей із місцевої преси, яка висвітлювала проблему у 2011, 2013, 2016 рр.
"... Більше десяти років ми намагаємося самотужки врятувати нашу церкву, звертаючись до різних церковних, громадських, державних діячів. Назбирався не один кілограм переписки, а точніше – відписок мов під копірку, що «не можемо через закони та Конституцію України або через церковні канони» втрутитися у ситуацію. Серед дописувачів є В. Яворівський, Б. Олійник, колишні регіонали Тихонов і Єфремов, колишній генпрокурор Васильєв, О. Герасимюк, президент Ющенко, премєр Тимошенко, колишній голова Антимонопольного комітету Костусєв, голови СБУ, церковні сановники, колишні губернатори області тощо", - пишуть селяни.
Також вони додають: "Під час особистого спілкування з парафіянами ми зясували, що церковна влада навмисно не приймає допомоги від парафіян, що тільки погіршує стан будівлі храму. На думку громадян, такі дії настоятеля храму можна пояснити тільки тим, що він не зацікавлений у збереженні однієї з найвідоміших культурних памяток Сватівщини".

Вказана церква входить до списку культових споруд, де служать священики Сватовського благочиння Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП).

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Соборы и церкви в Карпатском крае Какими особенностями обладают современные ноутбуки? Переваги курортного селища Спілка християнських письменників України заснувала християнську літературну премію Как обезопасить дом от взлома

Публикации