Науковці та церковнослужителі провели круглий стіл «Зміна юрисдикційної належності Київської православної митрополії у 1686 р.: проблемні питання»

23.03.2018 14:54 6

Науковці та церковнослужителі провели круглий стіл «Зміна юрисдикційної належності Київської православної митрополії у 1686 р.: проблемні питання»

На початку засідання до учасників і гостей заходу із вступним словом звернувся завідувач кафедри церковно-історичних і практичних дисциплін, кандидат наук з богослів’я, доцент Святослав Чокалюк. Він познайомив присутніх із модератором зустрічі – професором кафедри Олександром Саганом, який, у свою чергу, розкрив актуальність зазначеної теми і вказав, що у скорому майбутньому планується організувати міжнародну науково-практичну конференцію на цю ж тему.
Першою у роботі наукового заходу взяла участь Леся Звонська, доктор філологічних наук, професор кафедри біблійних і філологічних дисциплін КПБА, професор кафедри загального мовознавства, класичної філології та неоелліністики Інституту філології КНУ ім. Т. Г. Шевченко із доповіддю «Грамоти Діонісія, патріарха Константинопольського та Досифея, Патріарха Єрусалимського у справі передачі Київської митрополії Московському Патріархату: грецький текст та зіставний аналіз російського й українського перекладу»
Наступним із доповіддю «Особливості вищого церковного управлінні в адмініструванні Київської митрополії під юрисдикцією Константинопольського патріархату (XV – XVII ст.)» через відеозв’язок виступив протоієрей Володимир Вакін, кандидат богослів’я, доцент, ректор Волинської православної богословської академії УПЦ КП.
Потім учасники заслухали виступ самого модератора круглого столу Олександра Сагана, доктора філософських наук, професора кафедри церковно-історичних і практичних дисциплін КПБА, провідного наукового співробітника Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, який ознайомив присутніх з темою «Анексія Київської митрополії Московським патріархатом у 1686 році: об’єктивні і суб’єктивні передумови і наслідки». На початку виступу доповідач зазначив, що ця доповідь була підготовлена у співавторстві з доктором філологічних наук, професором Варшавського університету, магістром богослів’я Євгеном Нікольським.
Також слово було надано доктору церковно-історичних наук, доктору історичних наук, професору кафедри церковно-історичних наук КПБА, старшому науковому співробітнику Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України – Ірині Преловській, яка розкрила тему ««История Русской Церкви» митрополита Макарія (Булгакова)» як приклад офіційної російської церковно-історичної інтерпретації зміни юрисдикційної належності Київської православної митрополії у 1686 р.».
Між учасниками круглого столу відбулась жвава дискусія.
Крім того, у програмі круглого столу були заявлені доповіді «Канонічна юрисдикційна Московського патріархату в Україні в контексті традиційної доктрини Пентархії та особливого статусу Константинопольського патріархату в православному світі» Олександра Солдатова, пошукача Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України; «Приєднання Київської митрополії до Московського патріархату: інтерпретація в історіографіях» Валерія Ластовського, доктора історичних наук, професора Київського національного університету культури і мистецтва, і доповідь «Статус Київської митрополії за домовленостями 1686 року» Вадима Лур’є (Григорія, єпископа Петроградського і Гдовського Російської Православної Автономної Церкви), доктора філософських наук.
Доповіді планується опублікувати на офіційних електронних ресурсах Київської православної богословської академії. У майбутньому передбачається видати науковий збірник.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Католический епископ: «Нужно идти на Восток Украины и евангелизировать» Туристические коврики разных видов и цветов Самое выгодное предложение приобретения сжиженного газа Преимущества лазерной коррекции зрения Зимняя женская обувь для вашего комфорта

Публикации