Нарада архієреїв УПЦ виступила проти всього, що порушує її "наявний канонічний статус"

26.06.2018 16:34 99

Нарада архієреїв УПЦ виступила проти всього, що порушує її

Архієреї обговорили нагальні питання буття Церкви за сучасних історичних умов. Постійні члени Священного Синоду, які взяли участь у зустрічі з Константинопольським патріархом Варфоломієм у його резиденції в м. Стамбул 23 червня, повідомили про результати цієї зустрічі.
Відтак архієреї ухвалили спільну заяву, в якій висловили своє бачення подальшого розвитку місії УПЦ (МП) в українському суспільстві.
Як випливає із заяви, члени делегації УПЦ (МП), які зустрічалися з константинопольськими ієрархами, дали свою версію результатів зустрічі. Вона відрізняється від тої, яку оприлюднив того ж дня, 25 червня, спікер УПЦ Київського Патріархату архієпископ Єстратій (Зоря) з посиланням на константинопольські джерела. Також у заяві архієреї висловлюються проти "створення в Україні паралельних церковних юрисдикцій", проти входження УПЦ до структур Константинопольського Патріархату і проти зміни свого "наявного канонічного статусу", тобто перебування у складі РПЦ.

Заява архієреїв Української Православної Церкви, які взяли участь у архієрейській нараді 25 червня у Києво-Печерській Лаврі
25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі після святкової Божественної Літургії з нагоди пам’яті преподобного Онуфрія Великого та Дня Тезоіменитства Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія архієреї Української Православної Церкви, які брали участь в урочистостях, зібралися під головуванням Предстоятеля для проведення наради та обговорення ситуації, що склалася внаслідок поширення інформації про готовність Константинопольської Православної Церкви надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні та можливість легалізації українських розкольників.
Архієреї заслухали повідомлення Блаженнішого Митрополита Онуфрія та постійних членів Священного Синоду Української Православної Церкви про зустріч делегації УПЦ з Його Всесвятістю, Константинопольським Патріархом Варфоломієм та членами Синоду Вселенського Патріархату, що відбулася 23 червня у Стамбулі. Зокрема, було повідомлено, що Константинопольський Патріархат спростував інформацію про те, що канонічний механізм подолання розколу в Українському Православ’ї вже нібито остаточно узгоджений, а текст Томосу про автокефалію Української Церкви складений. Не підтвердилося і те, що однобічне надання Українській Церкві автокефалії має відбутися найближчим часом або в якісь визначені терміни. Натомість, архієреї Константинопольського Патріархату засвідчили готовність своєї Церкви долучитися до процесу подолання українського церковного розколу у консультації з братніми Помісними Православними Церквами. Для цього найближчим часом делегація Константинопольського Патріархату зустрінеться з представниками Руської Православної Церкви.
Заслухавши повідомлення, Преосвященні УПЦ мали міркування про перспективи Українського Православ’я за сучасних історичних обставин. Зокрема, було висловлено занепокоєння щодо можливості створення в Україні паралельних церковних юрисдикцій, про що з’явилась інформація у пресі. Архієреї зазначили, що такий розвиток подій не подолає, а поглибить церковний розкол. У разі ж перетворення Української Православної Церкви в структуру Константинопольського Патріархату, наша Церква втратить значну частину прав, якими вона наділена за останні десятиліття.
У зв’язку з цим, єпископи Української Православної Церкви — учасники архієрейської наради 25 червня 2018 року в Києво-Печерській Лаврі одноголосно ухвалили спільну заяву про таке.
Наявний канонічний статус є цілком достатній для того, щоб Українська Православна Церква плідно звершувала свою місію серед народу України. Спроби змінити цей статус призведуть лише до обмеження прав і свобод, якими наділена наша Церква, маючи права широкої автономії. До того ж, ці спроби не вилікують, а лише поглиблять розкол як в Українському Православ’ї, так і в українському суспільстві загалом.
Архієреї одноголосно підтвердили своє прагнення дотримання даній при рукоположенні єпископській присязі зберігати вірність Українській Православній Церкві.
Для свідчення цього під заявою були поставлені підписи".

Слід зазначити, що зовсім недавно спікери УПЦ (МП) — керуючий справами митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) і заступник голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Миколай Данилевич — схвально відгукувалися про можливість автокефального статусу УПЦ (МП). До цього, у листопаді 2017 року, Архієрейський Собор РПЦ обмежив самостійність УПЦ (МП) .

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Формы и сопутствующие материалы для садовой дорожки Переезды и перевозка мебели Миниатюрная овчарка - вельш корги кардиган Выбираем отель для отдыха в Одессе Выбор и покупка 4G модема

Публикации