Конфлікт навколо храму в Коломиї: в УГКЦ прояснили ситуацію

25.10.2017 12:43 96

Конфлікт навколо храму в Коломиї: в УГКЦ прояснили ситуацію

Голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами протоієрей Ігор Шабан розповів виданню «Обозреватель» про ситуацію.

Відповідаючи на звинувачення на адресу УГКЦ, висловлені в публікації видання «Вєсті» про те, що є список із 110 храмів у Тернопільській єпархії, «що належать УПЦ КП і УАПЦ, але не повернутих УГКЦ», священик сказав: «Я думаю, це чиїсь фантазії. Ми, як Церква, можемо заявити, що нічого подібного не відбувалося і не буде відбуватися. Бо ми виступаємо проти того, щоб забирати храми, тим більше силовими методами».
Він також підкреслив, що з УПЦ Київського Патріархату в УГКЦ ніколи не було конфліктів, а з УПЦ (Московського Патріархату) є лише один неврегульований конфлікт ‒ у місті Коломия Івано-Франківської області.
Як пояснив о. Ігор Шабан, мова йде про церкву Благовіщення, яка до 1946 року (часу радянської окупації) належала УГКЦ. Коли в перші роки незалежності України влада почала повертати храми віруючим, було прийнято рішення віддати цю церкву греко-католицькій громаді. Але «тоді прийшли делегати від УПЦ і попросили тимчасово використовувати цей храм ‒ доти, доки вони побудують свій», ‒ розповів він. І додав, що, на жаль, ця домовленість була усною.
Пізніше УПЦ (МП) спорудили власну церкву, але храм УГКЦ так і не звільнили.
Священик розповів, що з 2008 року між двома релігійними громадами велися переговори щодо повернення храму, але, оскільки вони не призвели до результату, навесні поточного року конфлікт перейшов у гостру фазу. Щоб не провокувати віруючих, місцева влада ухвалила рішення закрити і опечатати спірний храм. Протягом наступних місяців віруючі УПЦ і УГКЦ по черзі молилися біля його стін, допоки в один із днів не виявили, що церква відкрита. Першими це побачили греко-католики і просто зайшли до храму, що було розцінене в Московському Патріархаті як захоплення храму.
Він розказав про ініціативу, озвучену Коломийсько-Чернівецькою єпархією УГКЦ. З метою мирного врегулювання конфлікту вони запропонували створити комісію, до якої увійдуть представники обласної держадміністрації, виконкому міста Коломия, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП). «Сподіваємося, що ця комісія зможе знайти мирний і справедливий шлях вирішення цієї конфліктної ситуації», ‒ ідеться у зверненні, розміщеному на офіційному сайті єпархії. http://diocese.ko.if.ua/

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Мужские браслеты из натуральных камней: при покупке двух - третий в подарок 24 Вулкан зеркало Ассортимент игровых машин на любой вкус На Івано-Франківщині мешканці за підтримки духовенства протестують проти відкриття наркологічної клініки Электрические штабелеры: что это и зачем?

Публикации