Книга «Православна Церква в Україні: сторіччя поділу» вийшла друком у США

25.09.2018 0:53 0

Книга «Православна Церква в Україні: сторіччя поділу» вийшла друком у США

"Гірке розділення православних церков України — це мікрокосмос її соціальної боротьби. З 1917 року церковні лідери не змогли домовитися щодо місії церкви в двадцятому столітті. Основними питаннями суперечок були незалежність від Російської церкви і використання української мови як мови богослужіння. Десятиріччя полеміки і публічні заяви лідерів розділених церков сприяли формуванню їхніх окремих ідентичностей і загострили тертя серед їхніх прихильників, — йдеться у коментарі на сайті "Православіє в Україні". — У книзі «Православна Церква в Україні» о. Микола Денисенко дає збалансований і всебічний аналіз цього процесу від початку ХХ століття до наших днів. Ґрунтуючись на великих архівних дослідженнях, робота о. Миколи вивчає динаміку стосунків церкви і держави, які ускладнюють спроби відновити справжню українську релігійну ідентичність в сучасних православних церквах. Більш глибоке розуміння цих роздільних ідентичностей і те, як вони були винайдені, може виявитися важливим інструментом для вирішення сучасних релігійних відмінностей і перегляду церковної політики. Це важливе дослідження буде корисним для істориків церкви, фахівців з країн колишнього Радянського Союзу та читачів, які цікавляться історією Православної Церкви".
Сам о. Микола Денисенко каже: "Ця книга є результатом багаторічного пошуку інформації щодо підвалин поділу між церквами в Україні. Після того, як я дізнався про ідею «русского мира» Патріарха Кирила і про опір України, особливо про відхід від ідеології в УПЦ МП, я став більш уважно стежити за подіями. Майдан і анексія Криму привели до появи нових можливостей для написання книги, також я помітив закономірність у висвітленні в ЗМІ новин про Православну Церкву в Україні. Більшість журналістів та експертів посилалися на 1992 рік як на джерело розколу і на патріарха Філарета (КП) як ініціатора автокефалії. Я знав, що це не так, оскільки Філарет приєднався до існуючої Церкви, шлях до автокефалії почався в 1917 році, а перший розкол відбувся в 1921 році. Ігнорування значних, але незручних історичних подій є подібним до неповного пазлу — не видно картини в цілому. Єдиний спосіб зрозуміти, що відбувається в Україні, — це прийти до згоди з її історією. Я провів дослідження англомовної літератури і знайшов кілька надійних джерел, але не було ніяких матеріалів, які продемонстрували б, як перший розкол 1921 року перетворився в нинішній поділ Церков. І я використав цю лакуну як можливість розповісти про історію".
Замовити книгу о. Миколи Денисенка The Orthodox Church in Ukraine: A Century of Separation (Православна Церква в Україні: сторіччя поділу) можна на Amazon.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Плюсы и минусы атеизма Реабилитационный центр в Киеве Новини Квебеку: Верховний суд виступив на захист онлайн казино Большой выбор наручных часов мировых брендов Виконавчий напис нотаріуса — що це, навіщо і кому

Публикации