Дніпровські археологи знайшли унікальний кам'яний хрест

31.10.2018 3:42 9

Дніпровські археологи знайшли унікальний кам'яний хрест

Колекція кам'яних ідолів історичного музею Дніпра поповнилася новим експонатом. На одному з курганів посеред поля поблизу селища Магдалинівка археологи знайшли кам'яний хрест. Християнський символ, припускають учені, може бути зроблений із давнішої скульптури, якій тисячі років, інформує 5 канал.

Камінь на кургані посеред поля схожий на канонічний християнський хрест. Написи на ньому, ймовірно – епітафія. Однак учені розгледіли й дещо інше: "Зазвичай писали "Здесь покоится раб Божий…", а далі йде ім'я. І найімовірніше, тут саме такий напис. Але символи, які на ньому зображені – взагалі можуть бути далеко не християнськими".

Кам'яний хрест, якому не менш як сотні років – знахідка не спонтанна. Він був позначений на давніх картах, дослідженням яких захоплюється 18-річний студент. Він і знайшов уцілілий курган з артефактом.

Ілля Година, вивчаючи історію рідного Магдалинівського краю, знайшов на мапах, датованих 60-ми роками XIX століття, три кургани, два з яких уже розорані фермерами. Сподіваючись знайти залишки артефактів, на пошуки хлопець приїздив декілька разів.

Згадує: "Там була позначка саме кам'яного хреста. Як на сучасних топографічних картах позначають кургани, тригонометричні пункти, так тут я побачив саме позначку хреста".

Однак учені припускають: артефакт міг бути зроблений із давнішої кам'яної статуї.

"Якщо це те, що ми думаємо. Якщо це справді на половецькій статуї, то це з XII ст. нашої ери. Це часи перебування половців на цій землі. Якщо підтвердиться ця версія, то це буде унікальна пам'ятка. З таким ще науковці не зустрічалися", – наголошує археолог Олександр Старік.

Для вивчення, реставрації та збереження – артефакт із Магдалинівського кургану забирають до історичного музею Дніпра.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/73266/

Следующая новость
Предыдущая новость

Казино Cosmolot множество игр и отличные бонусные предложения Матрасы для детей Подборка фильмов про врачей: торрент-файлы по категориям Мятежный епископ УПЦ был "отравлен и ждал смерти", но "чудом исцелился" Практичные и качественные шкафы-купе от производителя

Публикации