В парламент внесені законопроекти про звільнення церков від пайових внесків під час будівництва, а також про включення представника церков у Наглядову раду Суспільного мовлення

04.07.2018 12:03 21

В парламент внесені законопроекти про звільнення церков від пайових внесків під час будівництва, а також про включення представника церков у Наглядову раду Суспільного мовлення

Законопроект про зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» зареєстрував народний депутат України Павло Унгурян. “Від пайової участі звільняються релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку”, – зазначено у проекті Закону № 8537.
Слід відзначити, що Закон вже зараз містить низку виключень, коли до пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту не залучаються замовники будівництва об’єктів соціальної інфраструктури, будівель навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення. Однак суспільно-важливих об’єктів будівництва, які замовляють релігійні організації, в цьому переліку немає.
Відтак, як зазначає автор проекту, обов’язок щодо пайової участі релігійних організацій при будівництві культових та інших необхідних для їхньої діяльності будівель (недільних шкіл, просвітницьких центрів, благодійних їдалень та інших об’єктів соціального призначення) накладає на них додаткове надзвичайно важке фінансове навантаження.
“Прийняття запропонованих змін сприятиме подальшому здійсненню релігійними організаціями суспільно важливої діяльності, зокрема соціальної та благодійної, в тому числі надання необхідної допомоги військовослужбовцям, тимчасово переміщеним особам, мирним жителям на території антитерористичної операції та іншим категоріям громадян, які потребують відповідної допомоги”, – наголошує Павло Унгурян.
Крім цього, іншим законопроектом парламентар пропонує включити представника Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», яка наразі складається лише з представників громадських організацій.
Крім того, парламентарям пропонують включити представника Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».
Ініціаторами законопроекту № 8538 стали народні депутати України з різних фракцій, які представляють Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність і здоров’я України», – Павло Унурян (НФ), Оксана Продан і Максим Курячий (БПП), Юрій Мірошниченко (Опоблок) та Сергій Соболєв (Батьківщина).
Наразі Наглядова рада Суспільного мовника складається лише з представників громадських організацій з різних сфер діяльності, однак немає у своєму складі жодного представника релігійної спільноти. Натомість досвід діяльності суспільних телерадіокомпаній у країнах Європи свідчить про важливість плюралізму і недопустимості ідеологічної заангажованості суспільного мовника, що передбачає залучення також і релігійних діячів до відповідних наглядових органів.
Автори законопроекту зазначають, що релігійні організації в Україні стабільно посідають одне з перших місць за рівнем суспільної довіри. Вони також нагадують, що ОБСЄ рекомендує країнам-членам усіляко сприяти становленню релігійних організацій як повноправних інституцій громадянського суспільства та вживати заходів для недопущення цілеспрямованого усунення релігії з суспільного простору, у тому числі протидіяти стигматизації, маргіналізації, соціальній ексклюзії релігійних організацій (міжнародна конференція ОБСЄ від 18.05.2015 р.).
Нагадаємо, що раніше різні міжконфесійні ради скаржилися до керівництва та Наглядової ради «НСТУ» щодо скорочення в ефірі суспільного мовника програм духовно-морального змісту. Зокрема, йшлося про закриття програми «Вічне», яка виходила за участі представників різних церков і релігійних організацій, демонструючи релігійне багатоманіття в Україні та підносячи духовні цінності.
Нещодавно Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про необ’єктивність Суспільного мовника, який проігнорував у своєму ефірі Всеукраїнську ходу на захист прав дітей і сімей, яка цього року зібрала у Києві понад 10 тисяч учасників. ВРЦіРО також вважає, що віруючі люди є сьогодні найбільш обділеною соціальною групою в інформаційному просторі.
Натомість телевізійна корпорація BBC вирішила змінити підходи до висвітлення релігійних тем та релігійного життя країни з метою кращого представлення всіх конфесій.

Фото rbc.ua

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Отличная программа для дизайн-проекта комнаты Освещение в ландшафтном дизайне Почему масло для дерева OSMO немецкого состава может защитить доску на многие десятилетия Большой выбор махровых полотенец Игорь Янковский - известный меценат и бизнесмен

Публикации