Біля єпархіальних управлінь УПЦ проходять пікети за автокефалію — в УПЦ їх називають "провокаціями", "тиском" і "штурмом"

24.11.2018 6:20 6

Біля єпархіальних управлінь УПЦ проходять пікети за автокефалію — в УПЦ їх називають

Зокрема, 17 листопада у Кривому Розі, за повідомленням офіційного сайту УПЦ (МП), громадські активісти "штурмували резиденцію митрополита Криворізького і Нікопольського Єфрема. Вони намагалися виламати двері будівлі та вигукували образи на адресу правлячого архієрея Криворізької єпархії за те, що він не підтримує ідею «надання томосу» Україні". Насправді опубліковані відео з акції свідчать, що сайт УПЦ (МП) викривив ситуацію: штурма будівлі не було, активісти грюкали воротами особняка, намагаючись викликати його хазяїна — митрополита.
18 листопада через деякий час після завершення недільного богослужіння поблизу Спасо-Преображенського кафедрального собору УПЦ (МП) у Житомирі також зібралось близько десятка активістів із плакатами у підтримку томосу про автокефалію.
19 листопада невеликі групи активістів з плакатами про томос зібралися поблизу управлінь Бердянської та Запорізької єпархій. "Учасники провокативних акцій, тримаючи в руках плакати, вигукували гасла, що містили заклики до розпалювання релігійної ворожнечі", - стверджує сайт УПЦ (МП). «Поспілкулися (з учасниками акції – ред.), все роз’яснили їм – і розійшлися», — написав архієпископ Єфрем про ацію в Бердянській єпархії.
19 листопада невелика група з плакатами про томос зібралися поблизу Запорізького єпархіального управління. Після завершення акції вони залишили плакати на огорожі будівлі. Цього ж дня керуючий єпархією митрополит Лука був викликаний на розмову до СБУ. Коментуючи зустріч владика повідомив, що був на ній у присутності свого адвоката. «Бесіда була дуже коректною», — зазначив він, а також повідомив, що вона не стосувалася томоса чи автокефалії. Тим не менш владика Лука порівняв президента України Петра Порошенка з Володимиром Лениним, назвавши обох "гонителями" Церкви.
Наступного дня, 20 листопада, в управлінні Запорізької єпархії відбулася зустріч завідувача єпархіальної канцелярією протоієрея Генадія Єліна з представниками Моніторингової місії ОБСЄ в Україні. У ході діалогу протоієрей Геннадій Єлін поінформував гостей про протестну акцію, організовану активістами-прихильниками створення єдиної помісної Української Церкви під стінами управління Запорізької єпархії УПЦ, яка відбулася 19 листопада "і носила відверто провокаційний характер", пише сайт УПЦ (МП). Також о. Геннадій розповів представникам ОБСЄ про те, що в цей же день правлячий архієрей Запорізької єпархії митрополит Лука був викликаний в СБУ для проведення бесіди. На завершення зустрічі отець Геннадій запросив спостерігачів ОБСЄ взяти участь у меморіальних заходах в пам’ять про жертви Голодомору в Україні, запланованих в єпархії на 24 листопада. “У минулому році ми зіткнулися з провокаціями і спробами зірвати захід. На сьогоднішній день у нас немає офіційно підтверджених даних, однак, є всі підстави вважати, що подібні агресивні дії можуть повторитися. Тому запрошуємо вас бути присутнім на цьому заході і промоніторити ситуацію”, – підсумував він.
19 листопада депутати Львівської облради зареєстрували проект рішення “Про звернення Львівської обласної ради” щодо підтримки ідеї об’єднання усіх вірних у єдиній помісній Православній Церкві. “Церква має бути з народом, правда — на боці українського народу. Тому вірні УПЦ мають моральне і духовне право вимагати від Вас, Ваше Преосвященство, виконати народну волю — підтримати надання Томосу”, — зазначається у проекті звернення до Львівського архієпископа Філарета, ієрарха УПЦ (МП).
21-го листопада Володимирі-Волинському активісти з обласної спілки АТО, "Правого сектора Волині", загалом 15-ти різних організацій передали митрополиту Володимиру (Мельнику) з УПЦ (МП) звернення, в якому закликають підтримати створення в Україні автокефальної Церкви. Подібні звернення вже встигли рознести цього дня і в Луцьку.
20 листопада 2018 року під час зустрічі з послом Республіки Польща в Україні Й. В. Яном Пєклом вікарій Київської митрополії УПЦ (МП) архієпископ Боярський Феодосій (Снігірьов) проінформував його, членів дипломатичного корпусу та представників громадськості "про ті провокації, які в останні дні були організовані проти низки єпархій та ієрархів Української Православної Церкви в різних регіонах України".

У свою чергу голова юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов так прокоментував ці заходи: "На сьогодні збоку різних сил вчиняються дії з метою тиску на єпископів Української Православної Церкви. Свідченням про це є ряд пікетів та незаконних дій біля єпархіальних управлінь та резиденцій єпископів УПЦ. Також ми бачимо, що системно публікується різного роду інформація про єпископів УПЦ, про їхні статки, місце проживання, пересування — з тією метою, щоб привернути увагу до їхньої діяльності та намагатися якось дискредитувати. Окрім того, відбуваються виклики єпископів УПЦ на розмову до СБУ".
На його переконання, "враховуючи системність, одночасність, масовість, ці дії направлені на єпископів із метою тиску та примусу їх до участі в так званому «об’єднавчому соборі»".

Паралельно в ці ж дні в єпархіях УПЦ (МП) в різні способи проходять збори духовенства проти автокефалії. Зокрема, у Чернігівській єпархії священики в присутності архієрея підписують листи з відповідно запропонованими формулюваннями. Також днями офіційний сайт УПЦ (МП) викривив позицію Вінницької єпархії, яка засудила самочинні зібрання проти автокефалії.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Постельное белье Viluta – для соотечественниц, ценящих комфорт УГКЦ створить у Коломиї комп’ютерний клас для людей похилого віку Бесплатный сайт Оздоровление в прикарпатской Сходнице: отели и санатории курорта Посуда Berghoff – качество, удобство, стиль

Публикации