Більшість українців не підтримують ідеї державної Церкви

26.04.2018 16:54 3

Більше половини українців (56%) не підтримують ідею створення державної Церкви, яка би мала привілейоване становище. Такі дані оприлюднив Центр Разумкова – про це повідомляє власкор РІСУ.

Лише 12.4% українців хотіли б мати державну Церкву, яка утримується за рахунок церковного податку. Серед тих, хто підтримує цю ідею, 38% бачать у цьому статусі Київський Патріархат, 22% – об’єднану автокефальну православну Церкву та по 8% УПЦ (МП) та УГКЦ.

Серед тих, хто проти, думки розділились майже порівну. 42% вважають, що це суперечить праву на свободу совісті та призведе до дискримінації, а 38% впевнені, що Україна історично є багатоконфесійною державою та надання пріоритету будь-якій Церкві викличе напругу у суспільстві.

Разом з тим 42.6% опитаних вважають, що сам принцип відокремлення Церкви від держави і школи від Церкви є необхідним для демократії та права на свободу совісті. Не згідні з цим 29% українців.

В цьому контексті порівняно до минулих років потроху зростає кількість тих, хто не хоче викладання релігії в загальноосвітніх школах. З 2010 по 2018 р. їх число поступово збільшувалось від 31% до 43%. В той же час кількість прихильників релігії в школах поступово зменшувалась. За той самий період поступове падіння з 38.4 до 31.5%.

Опитування показало, що чверть українців вважають, що православним Церквам слід об'єднатися в єдину і домагатися незалежності.

Нагадаємо, сьогодні Центр Разумкова презентував результати соціологічного дослідження «Особливості релігійного і церковно-релігійного самовизначення українських громадян: тенденції 2010-2018 рр.». Опитування проведено з 23 по 28 березня 2018 р. по всій території України за виключенням тимчасово анексованої АР Крим та окупованих районів Донецької і Луганської областей. Опитано 2016 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка не більше 2.3%.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/social_questioning/70955/

Следующая новость
Предыдущая новость

10 простых способов улучшить интерьер квартиры Тур в Киев для детей всем классом - лучший вариант провести каникули для школьников! Купить розы с доставкой в Санкт-Петербурге В Киеве реставрируют церковь Спаса на Берестове Игровой ассортимент от Дрифт казино онлайн

Публикации