Івано-Франківський окружний адмінсуд визнав право УПЦ займати спірний храм

06.10.2017 17:15 6

Івано-Франківський окружний адмінсуд визнав право УПЦ займати спірний храм

Йдеться про храм-пам'ятку національного значення, яка історично перебувала в юрисдикції греко-католиків, а потім була передана громаді УПЦ (МП), яка користувалася культовою спорудою до червня 2017 року. В останні місяці храм опечатано, за нього сперечаються представники УГКЦ, УПЦ КП, УПЦ (МП).
Відповідачі та їхні представники у зал судових засідань черговий раз не з`явились. Враховуючи те, що вони були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, суддя Гундяк В.Д. оголосив про розгляд справи за відсутності відповідачів згідно ст. 128 КАС України.
Під час судового розгляду справи вІвано-Франківським окружним адміністративним судом було встановлено факт законності користування релігійною громадою культовою спорудою, пише сайт УПЦ (МП).
"Також було досліджено докази, які підтвердили протиправність дій начальника Коломийського відділу поліції Білейчука Остапа Романовича. Опечатування храму судом визнано незаконним. У своєму рішенні суд також прийшов до висновку, що рішення так званої «робочої групи», серед яких зобов’язання поліції опечатати дзвіницю храму, встановлення почергових богослужінь біля храму та інші – є незаконними", – зазначає сайт УПЦ (МП).
Суд постановив стягнути з Коломийського відділу поліції та Коломийської міської ради на користь релігійної громади по 1600 гривень судових витрат за рахунок бюджетних асигнувань.
У суді також було оприлюднене рішення Івано-Франківської обласної ради народних депутатів «Про релігійну ситуацію в області» від 21.02.1995 р. Цим рішенням на виконавчі комітети районних, міських рад покладено обов’язок взяти на баланс культові споруди, які є власністю держави і на момент прийняття рішення ще не обліковано. Відтак, балансоутримувачем культової споруди є виконавчий комітет Коломийської міської ради, який протягом 26 років зобов’язаний був виділяти кошти для утримання культової споруди, яка є пам’яткою архітектури національного значення. В свою чергу, з моменту передання культової споруди у користування релігійній громаді всі витрати пов’язані з утриманням храму, лягли на плечі віруючих.
Таким чином, за наслідками розгляду справи судом було визнано право громади Благовіщення Пресвятої Діви Марії УПЦ (МП) продовжувати здійснювати там богослужіння.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Игольные швейные машинки от лучших производителей Информационный портал про Италию УКРИТА Канадская печь «Булерьян» - это самое выгодное решение! Типы независимого аудита Идеальные женские сапоги на сайте

Публикации