Фестиваль «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську духовно об’єднав парафії, міста та держави (ВІДЕО)

16.01.2018 13:53 6

Фестиваль «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську духовно об’єднав парафії, міста та держави (ВІДЕО)

Наталія ПАЛІЙ

Відео автора, світлини брата Матея, ЧСВВ

Протягом тижня сотні івано-франківців та гостей міста долучилися до музичного різдвяного дійства, яке відбувалося у храмі Царя Христа на Майзлях. Також колективи – учасники фестивалю виступали на Вічевому майдані в центрі Івано-Франківська до якого 13 січня відбулася святкова хода від пам’ятника Івану Франку.

Особливістю цьогорічного фестивалю стало те, що збільшилася кількість зарубіжних гостей та у ньому взяли участь зіркові гості – вокальна формація Піккардійська терція. Також до греко-католиків вперше завітали зі своїм виступом християни Церкви Віри Євангельської.

Професійні академічні колективи з різних куточків України та з-закордону вражали високою майстерністю виконання знаних традиційних народних колядок та різдвяних класичних творів українських та зарубіжних композиторів.

Аматорські народні колективи не гірше від професійних артистів демонстрували свою виконавську майстерність. Жоден з них не залишив байдужими глядачів та гостей свята.

Чарували та вражали гості зі сходу України. Їх присутність і виступи були особливо цінними. Зі сльозами на очах зустрічали глядачі учасників хору «Gold Art» з Волновахи, Донецької області та вокального ансамблю «Мелодія» з Попасної, Луганської області. Як зізналися самі артисти, вони теж ледь стримували сльози.

«Ми приїжджаємо до вас уже вдруге, вперше побували на фестивалі минулого року. Тут дуже цікаво. Це справжнє свято, - розповідає керівник хору «Gold Art» Ігор Подставньов. – Колектив, яким я керую – це люди різних професій, більшість – педагоги. До слова, наш центр молоді у Волновасі щороку проводить своє різдвяне свято бо дуже його шануємо».

«Я загорілася ідеєю приїхати на фестиваль після зміни складу колективу, а пропозицію щодо участі у ньому ми отримали від нашого міського управління культури, – ділиться керівник ансамблю «Мелодія» Аліна Лисовець. – Отже, була впевнена у тому, що дівчата – учасниці ансамблю, старшокласниці ЗОШ, впораються з репертуаром, який готували для участі у «Коляді на Майзлях». Адже, зазвичай виконуємо естрадні, молодіжні, патріотичні пісні у районному будинку культури. А до фестивалю готувалися від початку грудня. Дуже хотілося до вас приїхати, показати нашим дітям які тут щирі і добрі люди, які вони співучі. І що це нормально – ходити до церкви, співати колядки - у нас усе трішки по-іншому. Я бувала у Львові та Сваляві свого часу, тому знайома з традиціями західної України. Такий фестиваль – це правильна ідея: у правильному місці зібрати всіх, хто приходить і відчуває справжню єдність. Тому їхали хоч і на один день. Збирали нас, як то кажуть – усім миром. Допомагав хто, як міг. Звичайно, задоволені, що побували тут».

«Мені дуже сподобалося тут виступати, – зізнається учасниця «Мелодії» Анастасія Варення. – Коли бачила, як реагують глядачі, сама ледь не розплакалася. Спочатку хвилювалася, а потім заспокоїлася, бо відчула підтримку залу. Дуже сумно від’їжджати, але ми обов’язково повернемося ще не раз».

Вітання від єпископа Коломийського Василя (Івасюка)

Були гості зі сходу і серед глядачів. Група старшокласників, які приїхали на Різдвяні свята на Прикарпаття за підтримки БФ Карітас, теж побували на фестивалі «Коляда на Майзлях». Уважно і з захопленням спостерігали за виступами і поділилися враженнями. «Ми вперше у вас в гостях, ми чули про те, що тут дуже гарно, гарне місто Івано-Франківськ. Наші очікування справдилися – все надзвичайно вразило. І місто, і програма перебування, – ділиться Максим Курський. – У нас вдома теж спокійно, проте, іноді чути відлуння вибухів».

«Спочатку було дуже страшно чути вибухи вдома, але зараз звикли», – додає Ян Тіліченко.

Були гості і з Харкова та Кривого Рогу.

«Чули про цей фестиваль багато гарних відгуків, тому захотіли взяти у ньому участь, – ділиться керівник ансамблю «Співаночки» з Кривого Рогу Тетяна Мєсропова. – Це для нас гарний досвід – багато чого побачили і навчилися. Поділилися власним досвідом. Різдвяний репертуар для нас звичний, з ним виступаємо і поза межами нашого краю. А колектив складається зі студентів обласного Музичного коледжу, які з задоволенням провадять концертну діяльність».

Гість з нашого теплого півдня – Одеси, камерний хор «Ave Musica» колядує на Різдво завжди у себе вдома. Як розповів керівник колективу Сергій Савенко, лише 7 січня, вони колядували на порозі Одеської мерії. Тому участь у різдвяному фестивалі – хороша нагода показати свій репертуар і побувати на Прикарпатті. Хор аматорський, у ньому співають програміст, педагоги, студенти, психолог. Але виконавська майстерність їх зачарувала глядачів не менше, ніж спів професіоналів.

А їх на фестивалі було чимало іменитих і відомих. Державний академічний Волинський народний хор з Луцька, академічний хор ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» з Хмельницького, академічний камерний хор Тернопільської обласної філармонії, Львівський муніципальний хор «Гомін».

«У фестивалі ми беремо участь вперше, – каже директор Тернопільської філармонії Ярослав Лемішка. – Вдячний за запрошення друзям-колегам, які запросили, оскільки, отримали колосальне задоволення від перебування тут. Хотілося б сказати, що завдяки таким священикам, як настоятель Храму Царя Христа о. Йосафат Хаймик, ми любимо Греко-Католицьку Церкву. Вдячні також глядачам-франківчанам за теплий прийом».

«На фестивалі ми вже, мабуть, з часу його заснування і щоразу переконуємося у високому рівні його учасників, – наголошує художній керівник муніципального хору «Гомін» Руслан Ляшенко. – Відчувається різноманітна палітра їх кольорів – інструментальна музика, і етнос, і класика. Він набирає обертів з року в рік – від регіонального до міжнародного. Тішуся, що можу тут бувати».

Закордонні гості теж не приховували захоплення від участі у «Коляді на Майзлях».

«Ми з нашими вокалістами побували у вас на фестивалі вперше. Але дуже сподобалося – прекрасний концерт, різноманітні виконавці, строї, коляди, голоси – я просто в захопленні і рада, що приїхали сюди, – ділиться керівник мистецької групи Центру вокального мистецтва з міста Жешува, Республіка Польща, Анна Ченчек. – Учасники нашого колективу ліцеїсти та гімназисти віком від 15 до 21 року. Вони дуже молоді, але люблять співати, виступати на сцені перед публікою. Виступаємо багато і візит на цей фестиваль є гарним досвідом. Тішимося тим, як нас приймала публіка. Ваше «браво», яке отримали на концерті, є найвищою нагородою».

Особливо вразив публіку молодий баритон з мистецької групи – Кароль Ягелло. Хлопець виконав відомий класичний різдвяний твір Adeste fideles та польську коляду.

Ще один польський колектив ансамбль «Sine Nomine» з міста Любліна виконував не лише польські колядки, але й вразив публіку виконанням української коляди, викликавши овації.

Румунському вокально-інструментальному ансамблю «Florian» національного університету мистецтв Джорджа Янеску з міста Ясси глядачі аплодували, стоячи після виконання української коляди. Вразили і традиційні румунські різдвяні переспіви, які вперше звучали на фестивальній сцені. «Ми вирішили приїхати сюди, щоб разом порадіти святу Різва, – розповідає диригент колективу професор Земфіра Деніле. – Зустрітися зі своїми колегами з України та інших країн. Враження найкращі. Колядки, які виконали, ми готували спеціально для «Коляди на Майзлях». Учасники колективу – студенти університету мистецтв, викладачі коледжу мистецтв. Для них ця поїздка є достатньо цікавою».

Литовці – наші давні друзі і партнери – прибули на фестиваль до Івано-Франківська колективом «Друскінінкай» з однойменного міста. Вони теж дарували національні коляди, різдвяну класику та, головний комплімент – українську коляду. Також привезли гарний подарунок – скульптуру Ісуса Христа, який, зі слів керівника хору Інги Вагнорюте, буде оберігати Україну.

Не гірше від професійних артистів та закордонних гостей виступили прикарпатські аматори. Родинні колективи, які трепетно зберігають різдвяні традиції своєї землі і передають їх з покоління до покоління, викликають зачарування, гордість. І співають чудово поставленими голосами – талановиті від Бога.

Фестиваль "Коляда на Майзлях"

Гуцули з Верховини привезли справжній міцний подих славних Карпат. Їх «плєс» – щось неймовірне і неповторне.

Бойки теж показали свій великий талант – родинні, сільські, районні колективи з Рожнятівщини, Долинщини не могли не сподобатися глядачам.

Покутяни з Городенківщини, Снятинщини та Коломийщини – теж улюблені гості «Коляди на Майзлях».

Духовно славив Різдво василіанський монаший хор «Deisis» з Брюхович, Львівської області. Коляда у виконанні колективу звучала, мов справжня молитва до Бога.

Вперше до греко-католицького храму, щоб спільно прославити Різдво, завітали християни Церкви Віри Євангельської. Вони по-своєму виконали відомі коляди – як гімн прослави Богу.

«Нас всіх об’єднує Ісус Христос, про якого ми всі згадуємо, особливо, у ці різдвяні дні. Зараз в Україні такий унікальний час, коли ми могли відзначати Різдво двічі. Наші сусіди з храму Царя Христа запросили нас, щоб ми взяли участь у фестивалі. З радістю погодилися, бо віримо у єдиного Бога і саме він нас об’єднує для хороших спільних справ в Його ім’я для добробуту нашої країни», - розповів єпископ Церкви Християн Віри Євангельської в Івано-Франківській області Юрій Веремій.

Чи не найбільше гості та учасники фестивалю чекали на виступ справжніх зірок – вокальної формації «Піккардійська терція». Знаний колектив виступав на «Коляді на Майзлях» протягом двох днів. Артисти колядували, щедрували також спільно з глядачами.

«Я вважаю, що такий фестиваль потрібний. Ми, наприклад, декілька років поспіль виступали в Стрию на подібному фестивалі. Традиції потрібно підтримувати, передавати з покоління до покоління і збагачувати. У Івано-Франківську нас завжди гарно приймають, тому не вагалися і приїхали», – розповів керівник «Піккардійської терції» Володимир Якимець.

Вітали «Коляду на Майзлях» представники вищого духовенства, керівники Івано-Франківська та області.

На гала-концерті побувала генеральний консул Румунії в Україні Елеонора Молдован, яка поділилася тим, що давно мріяла про те, щоб на цьому фестивалі виступив румунський колектив. Адже, за її словами, маємо єднатися в одній європейській спільноті і прагнути миру у всьому світі.

А що глядачі? Звичайно, у захопленні від фестивалю.

«Я просто живу цією колядою, – захоплено розповідає Євдокія Савчин. – Адже це жива молитва. Жива єдність також з колективами, які виступали перед нами. Дай Боже нам єднатися духом надалі і з тими литовцями, поляками, румунами, які колядували у нашому храмі. А колективи усі чудові. Кожного року чекаємо з нетерпінням на їх приїзд. І щороку рівень фестивалю зростає».

«Фестиваль гарний. Особливо захопили закордонні колективи – румуни неймовірні. На мою думку, «Коляду на Майзлях» вартує розширити навіть у набагато більший зал. Щодо порівняння з попередніми фестивалями, то сенсу порівнювати не бачу, адже кожен приходить з чимось своїм – своїми поглядами, доробками, обробками тих самих колядок, тому не можна сказати краще воно, чи гірше – воно є іншим. Цією іншістю наш фестиваль і відрізняється», – резюмує Андрій Теличко.

«Маю відчуття довершеності і глибокої радості, відчуття певного духовного успіху – підсумував настоятель храму Царя Христа отець Йосафат Хаймик. – А те, що вдалося цього року, сталося завдяки об’єднанню зусилля всіх людей, які цінують духовність, культуру, традицію і, зрештою, люблять Бога. Те, що ми змогли об’єднати ці зусилля, створило чудо – чудо радості народу, звичайного простого люду, який втомився сьогодні від різного роду небезпек. Ми молилися за мир в нашій державі разом з іншими народами. А ті, хто моляться, вміють підключити у свої земні справи Бога – ніколи не програють, зрештою і продовжують боротися. Святий Августин, великий мислитель, казав: «Коли ти борешся, ти переможець». І мені приємно, що «Коляда на Майзлях» вийшла далеко за межі нашої парафії, міста, держави. Приємно, що ми отримували багато вітань з різних куточків світу. Думаю, наступний рік ставить перед нами ще більше викликів, але одночасно ми маємо на чому будувати нову мету, працювати над тим, що потрібно зробити».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/exclusive/reportage/69718/

Следующая новость
Предыдущая новость

Мгновенное получение кредита в Украине Музыка группы Король и Шут Большой выбор подарков на 40 лет Комфортный сайт для перевода текста Последние новости Кыргызстана на manas.news

Публикации