У Бельгії відкрили пам'ятник Анні Київській

13.10.2019 19:19 3

У  Бельгії відкрили пам'ятник Анні Київській

В одному з найдавніших міст Бельгії відкрили пам'ятник королеві Франції Анні Ярославні, повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації. У скульптурі юна княжна тримає в руках Реймське Євангеліє.

"В одному з найстаріших міст Бельгії, місті Арлон урочисто відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославни - королеви Франції і дочки Великого Князя Київського Ярослава Мудрого. Пам'ятник подарований громадою Києва в рамках проекту "Шлях Королеви", який передбачає встановлення пам'ятників Анні Київській в ключових містах Європи на шляху до Франції", - йдеться в повідомленні.

Пам'ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен.

"Саме в цій частині пагорба в 11-16 століттях був розташований замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в 11 столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Враження і приязнь, що народилися у Анни від перебування в графстві, дозволили їй багато років по тому довірливо розділити регентство при юному королеві Франції Філіппі I з графом Фландрії легендарним Бодуеном V. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції", - йдеться в повідомленні.

Також у прес-службі КМДА нагадали, що пам’ятник київській княжні встановили минулого року у французькому місті-побратимі Києва - Тулузі та цього року – в Джакарті. Також у 2018 році громаді Кракова передано для встановлення авторську репліку пам’ятника Анні Київській. Скульптури княжни планується встановити у Чехії, Австрії та Німеччині.

Додамо, що пам’ятник Анні Київській є також y французькому Cанлісi.

Довідка: Анна Ярославна, знана також як Анна Київська – донька великого князя Київського Ярослава Мудрого і шведської принцеси Інгігерди, племінниця святих Бориса і Гліба. У 1051 році Анна в Реймсі одружується з французьким королем Генріхом I і стає королевою Франції.

Анна провела велику частину свого життя у Санлісі. У той час Санліс був резиденцією французьких королів. У 1060 році як вияв вдячності за народження сина Філіпа, королева Анна Київська заснувала абатство Святого Венсана y Cанлісi. Абатство збереглося до сьогоднішнього дня, і зараз у ньому розташовується приватний католицький коледж. При вході в Абатство стоїть перший пам’ятник Анні Ярославні, що був встановлений після Французької революції. Ще один пам’ятник Анні Київській відкрив у 2005 році Президент України Віктор Ющенко. У 2010 її іменем названо школу в Санлісі.
Щороку у травні українська громада Франції разом з представниками французького уряду, України та діаспори святкують дні Анни Ярославни.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/77431/

Следующая новость
Предыдущая новость

Азино 777 в 2021 году: доступ, игры, турниры Покупайте серебряные крестики онлайн Молоді греко-католики створюють спільноту «Покоління Любомира» Лечебный массаж Киев левый берег Первый миллион в казино онлайн Лавина на сайте sherbanirada.poltava.ua

Публикации