«Ті виклики, які стояли перед нашими мучениками, стоять і перед нами сьогодні!» — Глава УГКЦ

21.04.2018 14:04 15

«Ті виклики, які стояли перед нашими мучениками, стоять і перед нами сьогодні!» — Глава УГКЦ

У Національному музеї Другої світової війни в Києві 19 квітня відбулося відкриття виставки «УГКЦ — час випробувань» Загалом акцентними експонатами експозиції стали особисті речі митрополита Андрея Шептицього, патріарха Йосифа Сліпого, владики Володимира Стернюка та отця Климентія Шептицького. Кожний із них пронизаний особливим теплом та молитовною енергією.

“Я вважаю, що сьогодні кожен з нас, хто переступив поріг цього музею і пройшов цими залами (які присвячені стражданням українського народу в часи Другої світової війни), кожен з нас, пройшовши через ці спомини, потребував прибути сюди, де сьогодні відкривається ця експозиція. Вона присвячена стражданням, свідченню, а відтак тому великому скарбу, який має УГКЦ, — це мученики ХХ століття та сповідники віри, — такими словами на початку своєї промови Предстоятель звернувся до присутніх. — Думаю, що без цієї експозиції, без пам’яті про відважне мучеництво та сповідництво єпископату, священиків, монахів, монахинь та вірних УГКЦ — пам’ять України про ХХ століття не є повною. Очевидно, що всяка війна — Перша або Друга світова, чи війна, яку ми переживаємо сьогодні — приносить велике лихо та страждання. Війна означає сльози, смерть, знищення, розруху, і все те, що ми хочемо поминати у цьому музеї”.

За словами Глави Церкви, страждання, які перенесла УГКЦ, зокрема у ХХ столітті, мають у собі щось особливе, несуть у собі якесь слово та послання до християн і українців сьогодення.

“Ці страждання, ці випробування, тюрми та катування дали нам можливість, дали свідчення нашої віри в Бога, який помер, воскрес і є присутній між нами”, — підкреслив Предстоятель.

Він також додав, що християнське свідоцтво мало ще одне дуже важливе значення. Більшість страждань і мук, які були перенесені, — це були страждання свідчення про єдність Христової Церкви. Ми тепер згадуємо про чотири особи — це праведний митрополит Андрей Шептицький, патріарх Йосиф Сліпий, блаженний священномученик Климентій Шептицький та архієпископ Володимир Стернюк.

Кожному з них, хто їх мучив, робили пропозицію — відректися від єдності з Римським Апостольським престолом, від того сопричастя, в якому народилася Київська Церква в часи Володимирового Хрещення. Мовляв, і тоді отримаєш все. Відречися від своєї тотожності, від своєї віри — отримаєш вигідне життя, великі катедральні собори, можливість пишно звершувати богослужіння і все інше. Це було щось подібне до того, коли злий дух пропонував Сину Божому в пустелі... Вони були мучениками та сповідниками єдності Христової Церкви...

Нам так потрібно сьогодні цього свідчення, як українцям і як християнам. Я думаю, що ті самі виклики і випробування, які стояли перед нашими мучениками та сповідниками, стоять перед нами сьогодні. Ми питаємо себе тепер: як нам бути християнами? Як нам в Україні долати наші розколи, розподіли та відновити єдність християн-спадкоємців єдиної помісної Церкви? Як нам бути єдиними з Богом, з нашими братами і сестрами в Христі?” — закликав до роздумів Глава УГКЦ.

Як наголошує Департамент інформації УГКЦ, унікальні артефакти з фондів Музею митрополита Андрея Шептицького передав на експонування і особисто привіз директор музею отець Севастіян Дмитрух. Співорганізатором виставки став Галузевий державний архів Служби безпеки України, де зберігаються документальні свідчення про гоніння, переслідування та знищення УГКЦ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/70889/

Следующая новость
Предыдущая новость

3 главные ошибки начинающих игроков в клубе SlotoKing Безопасный высококачественный гемблинг Б/у сервера с запада Быстро займ в Одессе Бесплатная наркологическая клиника

Публикации