Святі у вишиванках та сотники УПА на стелі: унікальна церква на Львівщині не перестає дивувати

15.02.2018 16:56 9

Святі у вишиванках та сотники УПА на стелі: унікальна церква на Львівщині не перестає дивувати

На Львівщині на стінах церкви художник зробив українців героями євангельських сюжетів.

Так, в селі Веринь Львівської області на стінах церкви Архистратига Михаїла можна побачити Небесну Сотню, зокрема першого загиблого на Майдані Сергія Нігояна, святих у вишиванках, а на стелі зображені сотники УПА і ангели, що грають на українських музичних інструментах.

Небесна_сотня.jpg

Про незвичайні розписи церкви повідомляє "Вголос".

Більше десяти років тому український художник-сюрреаліст Микола Гаврилов зробив зі звичайного храму витвір мистецтва. "Вирішив не тільки рятувати храм від руйнування, а й перетворити його в художній шедевр. Причому відтворити на його стінах не тільки епізоди з Біблії, але і важливі історичні події України. Проте не порушуючи при цьому канони богослов'я", - розповів місцевий священик Василь Говгера.

Храм_2.jpg

"Купол церкви присвячений покрову Богородиці, яка дбає про церкву, державу та сім'ї. Церкву, зокрема, представляє Папа Римський Іоанн Павло II, Андрій Шептицький, кардинал Любомир Гузар та інші. Державу - місцеві сотники УПА - Гребенко і Явір - і оунівці Білас і Данилишин. Також неподалік за столом Таємної вечері разом з апостолами - блаженні українського народу", - розповіла про незвичайні розписи на стінах храму місцева мешканка Оксана Гусак.

Храм_5.jpg

Коли художник Микола Гаврилів розмальовував церкву, він намагався не пропустити жодного знакової події в історії України. зокрема, в Веринській церкві є зображення патріарха Йосипа Сліпого в образі біблійного Йосипа.

У вівтарі Гаврилов намалював ангелів, що грають на українських музичних інструментах. На арках зображені 11 чудотворних ікон зі всієї Західної України. Також на стінах храму можна побачити багато елементи українського побуту.

Ангели.jpg

"Це не просто красиві євангельські картинки та ілюстрації до Біблії, тут вони в поєднанні з національними та історичними елементами України", - підкреслив автор робіт. "Вони вплітаються в євангельські сюжети, не порушуючи при цьому жодних церковних канонів.

Багато європейських художників євангельські сюжети доповнювали елементами, традиційними для своїх країн. Я хотів показати, що я - український художник, тому додавав елементи народного одягу, побуту, пейзажів тощо. Але від цього євангельські сюжети не змінювалися", - пояснив художник.

Храм_4.jpg

Художник намалював сюжет хрещення Руси-України. Поряд з княгинею Ольгою і князем Володимиром Великим зображено Блаженнішого Святослава (Шевчука), а над ними - Небесну Сотню. Художник розмалював стіну під час розстрілів на Майдані.

"Не міг не намалювати Героїв Небесної Сотні - Жизневского, Нігояна, Вербицького. Поряд з Ісусом і Героями Небесної Сотні зобразив священиків - вихідців з села Веринь, яке назвали "кузнею" священиків", - зазначив Гаврилов.

За його словами, такий розпис спочатку не був сприйнятий місцевими жителями. "Комусь не подобалося зображення Ющенка, комусь- сотники УПА на стелі. Проте жителі Верини ними пишаються. Поляки ж дипломатично мовчать, коли їм показують цих героїв", - розповів художник.

Хра_м_3.jpg

В сюжеті "Явлення Христа народу" в образі Івана Хрестителя художник зобразив Кузьму Скрябіна. "Я не знав, з кого тоді зображати Іоанна Хрестителя. Хотів знайти якусь цікаву особистість, когось з відомих людей. І тоді почув, що загинув Кузьма. Його фігура відразу виникла у мене перед очима, і я зрозумів, що саме він повинен бути зображений на тій стіні", - згадує Гаврилов.

Зазначається, що після створення незвичайних розписів село стало туристичною перлиною. "Думаю, в Україні зараз немає жодної церкви, яка могла б зрівнятися з Веринською в художньому плані. Розписи схвалили, навіть, ті єпископи, які сприймали тільки класичні розписи на стінах церкви", - зазначив священик.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/70102/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как правильно выбрать фотографа для фотосессии на яхте? Які одеські квартири дорожче, а які дешевше Лучший хостинг для сайта Большой выбор утюгов с автоотключением Виртуальный мир сказочных приключений

Публикации