Релігійний огляд: Закон про зміну церковної юрисдикції та найбільший релігійний фестиваль світу

25.01.2019 2:10 6

Релігійний огляд: Закон про зміну церковної юрисдикції та найбільший релігійний фестиваль світу

Ганна Трегуб

"Український тиждень", 21 січня 2019

Найважливіші події релігійного життя України і світу за тиждень, що минає.

Остаточні формальності

17 січня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи» (№ 4128-д), яким прописується процедура зміни підлеглості релігійних громад. За його прийняття проголосували 229 народних депутатів. Ним вносяться зміни до чинного Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» та Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань». Текст закону оприлюднений на офіційному веб-порталі ВРУ.

Ухвалені парламентарями новації до законів передбачають, що відтепер для зміни підлеглості певної релігійної громади необхідно внести зміни до її статуту. Для цього потрібно скликати збори, відповідно до статуту самої громади. Збори мають відповідати вимогам такого статуту та мати кворум. Для ухвалення рішення про перехід достатньо 2/3 голосів членів громади, які повинні особисто підписатися під рішенням.

Релігійна громада на власний розсуд приймає та виключає членів у порядку, встановленому її статутом (положенням) без втручання в цей процес з боку держави. При цьому громада лишається власником чи користувачем храму чи іншого приміщення. Закон впроваджує тимчасову заборону на проведення будь-яких дій з майном релігійних організацій. Тобто під час переходу релігійної організації з однієї церковної юрисдикції до іншої таку власність не можна продати, віддати у заставу тощо до закінчення процедури зміни підлеглості громади у канонічних та організаційних питаннях будь-яким чинним в Україні та за її межами релігійним об’єднанням шляхом реєстрації нової редакції статуту (положення) в порядку, зазначеному вище. Якщо при переході виявиться, що частина релігійної громади не згідна з переходом – вона може утворити нову релігійну громаду та має право укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем), укласти договір про почергове користування храмом і церковним майном.

Змінюється також і порядок реєстрації релігійних організацій. Відтепер їм не потрібно проходити цю процедуру двічі: у Мін'юсті та органі у справах релігій. Реєструвати релігійні організації відтепер буде лише державний орган у справах релігій та відповідні відділи Обласних Державних Адміністрацій.

Нагадаймо, що ініціаторами законопроекту № 4128-д стали народні депутати Віктор Єленський, Микола Княжицький та Ірина Подоляк.

Офіційний сайт Вселенського Патріархату 14 січня опублікував англійською, грецькою та українською мовами текст томосу для Православної Церкви України. У цьому документі прописані, зокрема, умови надання Україні автокефалії. Так, ПЦУ має визнавати своєю церквою-матір’ю, від якої походить і авторитет якої визнає, Константинопольський Патріархат та брати участь у важливих канонічних міжправославних нарадах, повідомляє Нromadske.ua. Головою Православної Церкви України визнається митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Відтепер він у богослужінні має поминати «Усiх Єпископів Православних». «Свята Христова Велика Церква благословляє та проголошує Православну Церкву в Україні Автокефальною та щедро закликає на Ієрархію на Українській землі. І ми надаємо їй привілеї та всі суверенні права, належні автокефальній церковній Владі», – йдеться у тексті документа, який підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм та 12 митрополитами Константинопольської Церкви.

Араби-християни проти

14 січня в Ізраїлі, за повідомленням Reuters, почалися протести місцевих арабів-християн, що виступали проте розміщення у Художньому музеї Хайфи роботи фінського скульптора Яні Лейнонена «MacJesus». Ця робота являє собою розп’яття, на якому у традицінйі позі, що відсилає глядачів до образу Ісуса Христа, висить Рональд МакДональд (клоун, головний символ компанії MacDonalds). Робота, яку вміщено в експозиції виставки «Священні товари», за словами музейчиків, мала служити візуалізацією заплутаності «заплутаності релігійних системі культури споживання» у сучасному світі. Арабська християнска громада побачила у такому об’єкті прояв неповаги та пародію на їхні релігійні переконання. Під музеєм відбулися масові заворушення, у ході яких поліція застосувала сльозогінний газ та шумові гранати.

Того ж дня представники християнських громад звернулися до суду із скаргою та проханням дозволити вилучити згадану вище скульптуру з музею. Лідер католицької громади Хайфи повідомив ізраїльській газеті «Гаарец», що його церква засуджує насильницькі протести щодо творів мистецтва і підтримує критику споживацтва художником, але проти того, щоб це відбувалося е через пошкодження розп'яття. Після перемовин з усіма причетними конфлікту сторонами мер міста Хайфи Ейнат Каліш Ротем повідомив, що роботу, яка обурила частину християнської спільноти міста, буде вилучено з експозиції Художнього музею, де вона знаходиться від серпня минулого року, та повернуто до галереї Зетерберг у Гельсінкі, звідкіля її було привезено до Ізраїлю.

Індуїси в Аллахабаді

Як повідомляє Huffington Post, 15 січня у північноіндійському місті Алахабад стартував один з найбільших та найяскравіших релігійних фестивалів світу – Кумбха-мела. Починаючи з 15 січня і закінчуючи 4 березня влада регіону готується прийняти близько 120 мільйонів паломників, які сповідують різні варіанти індуїзму. Цю подію вважають найбільшим одночасним зібранням людей, яке можна побачити з космосу. Прочани вони зберуться на святкування у місці злиття річок Ганги та Ямуни. Індуїсти вважають, що купання у місці злиття річок, відомому як Сангам, позбавляє від гріхів і допомагає спасінню. За попередніми підрахунками, у святі візьмуть участь більше мільйона закордонних паломників, а представники кожного напрямку індуїзму, що візьмуть участь у святкуванні, провадитимуть мальовничі процесії, театралізовані дійства тощо. Підготовка події зайняла близько року, що довше, ніж підготовка щорічного паломництва мусульман до Мекки – хаджу. Для розміщення гостей святкування споруджено тимчасове наметове містечко площею 32 км² та сотні кілометрів нових доріг.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/monitoring/society_digest/74459/

Следующая новость
Предыдущая новость

У парафії УАПЦ на Львівщині одразу 60 дітей приступили до першої сповіді Инновационные грузоперевозки с "Мастер-Про": ваш надежный партнер в мире логистики 24 Вулкан зеркало Все для тормозной системы вашего автомобиля Качественные элитные памятники, которые говорят о статусе

Публикации