Президент України та ієрархи Вселенського Патріархату запевнили українців у незворотності автокефалії

30.07.2018 16:45 3

Президент України та ієрархи Вселенського Патріархату запевнили українців у незворотності автокефалії

У своєму виступі президент Петро Порошенко наголосив, що мільйони українців прагнуть і очікують якнайшвидшого визнання автокефалії Православної Церкви в Україні. «Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності і самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян… Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ’ям», - наголосив глава держави на урочистостях.
Він нагадав, що з перших днів свого президентства поставив за мету добиватися створення єдиної помісної Православної Церкви та визнання цієї Церкви Вселенським Патріархом. «Автокефалія – це питання нашої незалежності. Це – питання нашої національної безпеки. Це – питання всієї світової геополітики. Армія – боронить нашу землю. Мова – боронить наше серце. Віра – боронить нашу душу», – сказав президент.
Глава держави наголосив, що Україна зупинила агресора і зберегла державу, побудувала боєздатну армію, продовжується утвердження української мову як складової сили та успіху українського народу. «Я переконаний, що вона стане богослужбовою мовою в єдиній помісній церкві. Ми повертаємо православній церкві українську ідентичність і рівне місце посеред православних церков світу. І, до речі, на захисті ідентичності українського народу наголошує у своєму посланні до нас Його Всесвятість Вселенський Патріарх» - зазначив президент.
Глава держави зазначив: «Хто сьогодні може аргументовано заперечити, що кількісно та якісно наша православна церква готова до самостійного буття?». Він нагадав, що в Писанні сказано, що християнам не дано знати часи і строки. «Але я вірю в те, що фінальне рішення Вселенського буде справедливим по відношенню до України. Дорогі друзі, час автокефалії Української Помісної Православної Церкви точно настав», - підкреслив президент.
Представник Вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл у виступі наголосив, що Вселенський Патріархат «не полишить чад своїх українських необороненими і на призволяще кинутими». «Вселенський Патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, які повторюються вже понад чверть століття», - наголосив митрополит Еммануїл. «Чада Української Церкви та її провідники мають право на своє місце серед Церков», - додав він.
«Материнська Церква вже винесла ухвалу 20 квітня цього року. А саме – розпочати процедуру для досягнення остаточної мети – надання автокефалії Українській Православній Церкві», - сказав представник Вселенського Патріарха Варфоломія. Він додав, що це стало можливим після звернення української влади, президента України, «що є наступником політичної структури Київської Русі».
«Ми впевнені в тому, що Вселенський Патріархат на вашому боці. Ви не будете сиротами, тому що Матір-Церква знайде вихід для того, щоб долучитися до вашого поступу, вашого успіху, вашого зростання у вірі Христовій», - сказав митрополит Еммануїл.
«Ми висловлюємо надію, що Господь наш справдить і задовольнить усі ваші потреби. Хай буде з вами Боже благословення Господа нашого Ісуса Христа», - сказав митрополит Гальський Еммануїл та передав благословення українському народові від Вселенського патріарха.

Напередодні, 27 липня, під час зустрічі з президентом України, митрополит Гальський Еммануїл наголосив, що послання патріарха, передане президенту України, демонструє тривалу підтримку Києва з боку Матері-Церкви Константинополя. «Воно показує, що ми пишаємось бути тут зараз на святкуванні цієї річниці. Це відбувається в дуже важливий момент», - сказав він та додав, що після візиту Глави Української держави до Вселенського Патріархату 9 квітня, а також рішення Святого Синоду від 20 квітня було відкрито шлях для нової ери.

«Це історичний момент для України, оскільки це відкрило процедуру надання автокефалії Українській Церкві. Київ завжди був під протекцією Вселенського Патріархату. В нас є всі історичні документи, які доводять це. Церква-Матір ніколи не припиняла дбати, як сказано в Посланні Його Всесвятості, і турбота Матері-Церкви помітна», - наголосив митрополит Гальський Еммануїл.

Представник Вселенського патріарха запевнив, що делегації Вселенського Патріархату під час візитів до інших автокефальних православних церков офіційно інформували їх про рішення Вселенського Патріархату, та звертались з проханням, щоб вони погодились об’єднатись в цій процедурі. «Це перша частина імплементації, яка вже почалася і ми завжди, ми цього не приховуємо, відкрито приймаємо тих, хто відвідує також Його Всесвятість для обговорення наступного кроку», - додав він.

«Ми дуже вдячні за Ваші зусилля в поєднанні церков України, оскільки нам потрібно, щоб Україна мала об’єднанні церкви і всі наші зусилля направлені на це. Будьте впевнені в цьому, пане Президенте. Ми також молимося за Вашу місію, Бог та Матір Божа захищають Вас та Ваш Уряд і надають благословіння українському народові», - наголосив митрополит Гальський Еммануїл.

28 липня, під час урочистостей на Володимирській гірці, глава УПЦ Київського Патріархату патріарх Філарет теж звернувся до присутніх, наголосивши, що коли буде в Україні помісна Церква, тоді буде міцною українська держава.
«Насамперед я хочу привітати усіх нас зі святом 1030-ліття хрещення Руси-України, по-друге хочу подякувати Петру Олексійовичу за чудову доповідь, в якій він показав, чому ми так наполегливо домагаємось автокефалії Української Православної Церкви. Здавалося б, що це справа Церкви, а чому так активно бере участь у визнанні автокефальної Церкви Президент? А тому, що йде зараз війна на Сході і стоїть питання: бути чи не бути українській державі? Президент повинен турбуватися про свою державу, чи не повинен? Якщо він не турбується про свою державу, то який він Президент? І тому це стимулює нашого Президента захищати нашу українську державу. А для того, щоб українська держава була захищена треба, щоб український народ був єдиним, щоб в цьому народі була єдина Православна Церква, незважаючи на те, що Україна поліконфесійна держава, але пануючою Церквою в Україні була, є і буде Православна Церква. Але Православну Церкву вороги нашої державності розділили на частини і тому для того, щоб захистити Україну, зробити її міцною державою треба об’єднати Православну Церкву. Ось чому наш вельмишановний Президент так активно бореться за визнання автокефалії нашої Церкви... Чому духовенство і єпископат Московського Патріархату не спілкується з духовенством і єпископатом Київського Патріархату? А тому що ми з їхньої точки зору "розкольники". Так ось, щоб не було ніяких «розкольників» в Україні і щоб не було ніякого розділення нам потрібне визнання і тоді у них підстави зникнуть не бути разом з нами. І ми дуже вдячні Вселенському Патріарху Варфоломію за те, що Він розуміє проблеми як держави так і проблеми Церкви», – сказав патріарх Філарет.
«Питання про визнання Київського Патріархату ми підняли 25 років тому і ви знаєте самі та як було сказано в доповіді Президента, що це питання було одностайно вирішено на Помісному Соборі 1-3 листопада 1991 року. Тоді ми зрозуміли, що Україні потрібна одна Православна Церква, незалежна і нинішні архієреї Московського Патріархату в Україні підписали це звернення і воно дійсне до сьогоднішнього дня. Тому ми дякуємо Вселенському Патріарху, що він нарешті зрозумів, що прийшов час надати Томос українській Церкві про її автокефалію і ми сподіваємось, що в найближчий час ми будемо мати такий Томос. Тому що Київська митрополія з самого початку була частиною Константинопольського Патріархату і Вселенський Патріарх справедливо підкреслює, що це його канонічна територія, а не московська. Москва захопила незаконно в кінці 17-го століття Київську митрополію, захопила підкупами, як вона діяла тоді, так само і діє зараз. І тому справедливо Вселенський Патріарх вважає, що це його канонічна територія і він один має право на надання нам автокефалії», – продовжив глава УПЦ КП.
З вітальними словами до присутніх також звернулись очільники інших Церков і релігійних організацій, проте їхні виступи поки відсутні на офіційних сайтах Церков.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Лазерная стоматология в Полтаве Один из популярных игровых порталов с видеослотами Лотерея Космолот - лучшие онлайн развлечения на ptclick.com.ua Лучшие изделия из камня Как найти работу моряку?

Публикации