«Патріарх Кирил опинився у патовій ситуації», - протодиякон Андрій Кураєв

23.11.2019 14:25 0

«Патріарх Кирил опинився у патовій ситуації», - протодиякон Андрій Кураєв

Єрусалимський Патріарх Феофіл III закликав всіх Предстоятелів офіційних помісних Православних Церков зібратися в Йорданії для обговорення питання “збереження єдності Церкви” в умовах поступального розриву РПЦ МП спілкування з ними. Протодиякон Андрій Кураєв в бесіді з виданням НСН 21 листопада заявив, що головною загрозою всеправославній єдності у цих Церквах вважають саме Російську Православну Церкву – після того, як її очолив Кирило (Гундяєв), передає Credo Press.

“Для всіх, хто живе не в Москві, цілком очевидно, що розкол влаштовує Москва… Дуже важливо зрозуміти, що коли Патріарх [Феофіл] говорить, що Церква повинна бути єдина, то потрібно запитати: кого він називає порушником єдності? Швидше за все, йдеться про Москву”, – зазначив він.

При цьому, за словами Кураєва, храми Константинопольського і Олександрійського Патріархатів, як і раніше, відкриті для російських прочан, і їхні Предстоятелі поминають Московського Патріарха.

“Патріарх Кирил у патовій ситуації. Спочатку наша пропаганда вимагала скликання Всеправославного Собору з українського питання. Потім усвідомили, що такий Собор може бути тільки за умови присутності Константинопольського Патріарха, він повинен його очолювати. Але в такому разі цей Собор швидше перетвориться на суд над Московським Патріархом”, – пояснив протодиякон.

На його думку, на запрошення Феофіла III до Аммана “ніхто не приїде”, а якщо і буде якась конференція, то “вона не матиме статус загальноцерковного Собору”, оскільки без участі Вселенського Патріарха це всього лише “якась зустріч людей по інтересам”.

“Це абсолютно своя гра [Феофіла III], на своїх умовах. Типова імітація бурхливої діяльності, відпрацювання отриманої премії. Думаю, він сам не вірить у реальність своєї ідеї, якщо у нього при цьому немає домовленості з Варфоломієм. Варфоломій готовий зустрічатися, проводити Всеправославні Собори за межами своєї території, але тоді не поїде Московський Патріарх”, – уточнив Кураєв.

Серед можливих причин, з яких Феофілу III зустріч в Аммані була б вигідна, протодиякон назвав можливість “скорочення присутності російської Церкви в Палестині, зміна формату російської церковної місії в Єрусалимі”. Про це пише «Релігійна правда».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/moscow_patriarchy/77904/

Следующая новость
Предыдущая новость

Промышленный альпинизм как работа на высоте SMM продвижение Фонд “Папа для України” надав 500 тисяч євро на проекти відбудови Донбасу та соціального захисту переселенців Онлайн игры для мальчиков Хостинг WordPress от WPHOST – это именно то, что вам нужно

Публикации