Набув чинності закон про протидію домашньому насильству, підготовлений за участю ВРЦіРО

12.01.2018 21:15 3

Набув чинності закон про протидію домашньому насильству, підготовлений за участю ВРЦіРО

12 січня також набувають чинності норми про додаткові обставини, що обтяжують покарання за злочини щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, повідомляє ІРС.

Прийняття Закону, на переконання Уряду, дозволить імплементувати міжнародні стандарти протидії насильству, забезпечити комплексний підхід до запобігання будь-яким формам насильства стосовно жінок, профілактику насильства та розширить коло осіб, які підпадають під дію чинного законодавства.

Закон № 2229-VIII запроваджує додаткові заходи, спрямовані на створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами насильства за ознакою статі: домашнє насильство, сексуальне насильство, переслідування, сексуальні домагання, примусові шлюби, каліцтва жіночих геніталій, примусові аборти, примусова стерилізація. Цими змінами буде забезпечено відповідність законодавства України сучасним європейським стандартам у цій сфері.
Також передбачається вдосконалення роботи служб підтримки потерпілих від насильства, зокрема державних телефонних “гарячих ліній”, та збору впорядкованих за категоріями відповідних статистичних даних.
З 11 січня 2019 року набуває чинності решта змін, які передбачає інший прийнятий Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» від 6 грудня 2017 року № 2227-VIII.
Зазначені законодавчі зміни дозволяють практично реалізувати основні положення Стамбульської Конвенції.
Під час прийняття цих законів парламентарі врахували позицію Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Напередодні голосування ВРЦіРО звернулася до керівництва Верховної Ради та парламентських фракцій з проханням прийняти законопроекти № 4952 та № 5294, спрямовані на протидію домашньому насильству, у доопрацьованій редакції, яка виключає суперечливу термінологію.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/legislation/69694/

Следующая новость
Предыдущая новость

Интереснейшие и незабываемые развлечения! Изготовление и установка памятников на могилу в Оренбурге УАПЦ продала монастир за 382 тисячі гривень Православные ресурсы Здоровье всей семьи: пресс для яблок и вакууматоры для дома

Публикации