УАПЦ продала монастир за 382 тисячі гривень

14.07.2017 5:12 24

УАПЦ продала монастир  за 382 тисячі гривень

Керівник Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталія Шевчук, яка багато років була помічницею покійного Предстоятеля УАПЦ, повідомила, що у документах йдеться про Червоногородський замок або Палац, пам'ятку архітектури XVII-XIX ст., розташовану в урочищі Червоне поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.
Руїни Палацу було передано Предстоятелю УАПЦ Мефодію ще за часів президентства Леоніда Кучми для розміщення там чоловічого монастиря святих апостолів Петра і Павла. Згідно зі свідоцтвом про право власності від 22 січня 2002 року, руїни Палацу належали Тернопільсько-Подільській єпархії УАПЦ.
Зміни почалися після смерті митрополита Мефодія 2015 року, коли головою УАПЦ було обрано митрополита Макарія (Малетича), а керівником Тернопільської єпархії призначено вище згаданого єпископа Мстислава (Гука).
У червні 2016 року Нирківська сільрада у відповідь на клопотання Мстислава ухвалила рішення щодо руїн Палацу, в якому, зокрема, йшлося про розділення споруд на території пам'ятки на три різні адреси: руїни Палацу, костьол і недобудовану гідроелектростанцію.
За вже кілька місяців, 28 серпня 2016 року, голова УАПЦ Макарій дав свою згоду на участь релігійної організації "Тернопільска єпархія УАПЦ" як співзасновника товариства з обмеженою відповідальністю "Джуринфортеця". Також Макарій погодив подальшу передачу у власність ТОВ Палацу - як внесок у статутний капітал товариства. Згідно з оцінкою, ця нерухомість коштувала 382 тис. 578 грн.
Приблизно за місяць архієпископ Мстислав дав відповідну згоду на ті самі операції, і вже 28 вересня 2016 року ТОВ "Джуринфортеця" було створено, а монастир передано у його власність. Другим співзасновником і директором товариства стала Ольга Кузан - місцева бізнесвумен, як розповів ТСН.ua сам владика Мстислав.
ТСН наводить копії протоколів зборів учасників ТОВ "Джуринфортеця" з відповідними рішеннями.
Передача монастиря відбулася одразу після відеосюжету "Брудні" танці з дівчатами". Коли ця історія набула розголосу у пресі, голові УАПЦ Макарію довелося зібрати Архієрейський Собор, який ухвалив рішення відправити Мстислава до монастиря на покаяння. І саме в цей час, коли Мстислав мав бути у монастирі, він як представник Тернопільської єпархії підписав ще один важливий документ щодо Палацу. У протоколі засідання ТОВ "Джуринфортеця" від 31 жовтня йдеться, зокрема, про вихід Тернопільської єпархії зі складу учасників товариства, а також про надання повноважень директору товариства Ользі Кузан щодо передавання Палацу у власність товариства та на виплату Тернопільській єпархії її частки в Статутному капіталі, тобто ті самі 382 тисячі 578 грн - ринкова вартість Палацу.
Владика Мстислав, якого за кілька місяців після скандалу знову поновили на службі, спочатку відмовлявся надати коментар щодо справи, запевняючи, що всі документи є недостовірними. Проте пізніше визнав, що дійсно був засновником ТОВ "Джуринфортеця", яке утворили з метою передавання архітектурної пам'ятки Палац у приватну власність місцевого підприємця Ольги Кузан.
За його словами, отримані від Кузан гроші мали піти на реконструкцію костьолу. Проте куди врешті-решт поділися самі гроші, Мстислав пояснити не зміг. Своєю чергою керівник УАПЦ митрополит Макарій відмовився надавати коментар щодо справи.
Керівник Фонду пам'яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталія Шевчук передала усі наявні документи департаменту релігії Міністерства культури. Голова департаменту Андрій Юраш підтвердив отримання документів, проте, зазначив, що майновими справами займається управління історичної спадщини Мінкульту. Відтак у міністерстві очікують лише відповідної заяви від Фонду та обіцяють розбиратися зі справою на рівні міністра.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Играть на выгодных условиях в Пин Ап казино Які продукти посилюють чоловічі здібності Актуальные новости из Узбекистана и всего мира Инвестиции в новую нейронную сеть SMO Coin Как убрать сажевый фильтр в авто?

Публикации