Загроза сповзання Андріївської церкви минула, - Неля Куковальська

04.08.2018 16:13 3

Загроза сповзання Андріївської церкви минула, - Неля Куковальська

В ефірі "Інформаційного дня" на "5 каналі" гендиректор національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська розповіла про те, чи "сповзатиме" надалі Андріївський собор, які роботи з його реставрації були проведені і що змінилося докорінно.

"У нас є акт комісії з надзвичайних ситуацій, які зафіксували аварійний стан самої церкви. Я як директор, коли ходила по собору, бачила, як розривається скло в рамах, як мармур розривається. І це вже говорило про те, що є якась ситуація, дуже незвичайна. Крім того, ми ведемо постійний моніторинг і відстежуємо осадки та просадки споруди і пагорба, і вони свідчили про небезпечну ситуацію. Тому ми почали бити на сполох", – пригадує пані Неля.

Вона зазначає, що після побаченого почалася масштабна реставрація будівлі.

"Завдяки уряду України, були виділені перші кошти і ми закріпили пагорб, його п’яту великими палями, близько 100 паль завглибшки 18 метрів. Ми надійно на сьогодні захистили. Так само захистили і підсилили фундаменти самої церкви і стилобатної частини, а храм стоїть на стилобаті; зробили два обжимні залізобетонні інженерні пояси; змінили весь низ під сходами, бо там були проблеми з гідроізоляцією. Все замінили на нові технології. А от сходи – відреставровані, чавунні, повернуті на ті самі місця", – розповідає гендиректор національного заповідника "Софія Київська".

Співрозмовниця запевняє: тепер загроза минулося і будівля надійно закріплена на пагорбі.

"Андріївська церква "сповзати" не буде, тому що ті інженерні заходи, яких ми вжили, абсолютно достатні для того, щоб була стабільна ситуація. Про це свідчить моніторинг, який ми ведемо щоденно – це осадки, просадки, відхилення від вертикалі. Вони нам говорять про те, що стан Андріївської церкви останні п'ять років і навіть шість – абсолютно стабільний. Нас це дуже радує", – говорить Неля Куковальська.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/inheritance/72087/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучшее место для покупки мебели Что делать, когда подросток не хочет учиться Лучшие похоронные услуги по приемлемой стоимости Развлечения и заработок на ведущем игорном ресурсе Вагонка из ольхи, сосны и липы в любых объемах с быстрой доставкой

Публикации