Голова Української ради вільнодумців і віруючих назвав дискримінаційною заборону залучати священиків Московського Патріархату до капеланської служби

05.10.2017 20:54 6

Голова Української ради вільнодумців і віруючих назвав дискримінаційною заборону залучати священиків Московського Патріархату до капеланської служби

"Формулювання пункту 19 наказу Арсена Авакова, яке зобов'язує командування військової частини обмежувати діяльність священиків тих релігійних організацій з центрами в країні-агресора, націлене на дискримінацію вірних Української православної церкви (МП — ред.), яка входить до складу Руської православної церкви. Тотальність цієї дискримінації виглядає непропорційною, враховуючи, що частина духовенства та вірних УПЦ декларують патріотичну позицію", — розповів Юрій Шеляженко.
Він переконаний, якщо влада сумнівається у вірності Україні вірних Московського Патріархату, "то cпецслужби мають проводити індивідуальні перевірки".
Разом з тим Юрій Шеляженко вважає, що підхід до організації капеланської служби в Україні суперечить конституційному принципу відділення церкви від держави.
"Держава не має організовувати релігійне служіння і призначати священиків на посади капеланів в силових структурах. Коли солдату вкрай потрібен священик чи однодумець-атеїст для розмови про наболіле чи для проведення церемонії, до яких солдат звик, як до невід'ємної частини свого способу життя, обов'язок держави і військового начальства допомогти в цьому, але не використовувати духовні потреби військовослужбовців для промивання мізків пропагандою, перевірок лояльності та політизування релігії", — переконаний він.
Разом з тим у Міністерстві культури — профільному відомстві з питань релігій — вказують, що призначення військових капеланів — "засіб реалізації права віруючих військовослужбовців на свободу совісті і забезпечення їх релігійних потреб з боку держави".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Прокат лыж в Эстосадок Греко-католицький священик ініціював клуб любителів-мотоциклістів і став членом Товариства байкерів-священиків Угорщини Помощь профессионалов при вскрытии замка Утепление трубопроводов в Киеве Как выиграть в Пари Матч игровые автоматы businesslink.org.ua?

Публикации