Глава УГКЦ до президента: «Вітаємо все, що робиться для єдності православних, але з настанням автокефалії для УГКЦ нічого не зміниться»

16.07.2018 20:16 0

Глава УГКЦ до президента: «Вітаємо все, що робиться для єдності православних, але з настанням автокефалії для УГКЦ нічого не зміниться»

15 липня, після літургії, у проповіді предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав відзначив:
«... Сьогодні в Зарваниці ми дякуємо, що 1030 років у наших сім’ях від одного віруючого серця до іншого дар християнської віри саме в нашій Церкві передаємо як найбільший скарб нашого народу. Ми сьогодні дякуємо Богові, що саме Українська Греко-Католицька Церква сподобилася бути спадкоємницею, правонаступницею князя Володимира і його святого Хрещення... У найтяжчі часи випробувань, у часи татарської навали, в час іноземних панувань, коли наша Україна, наша земля була обдерта з усього свого блага, з усіх своїх скарбів, наші діди і прадіди не втратили скарбу віри. І тому наша Церква упродовж тих 1030-ти років не тільки була захисницею, душею українського народу, не тільки державницькою Церквою, але Церквою державотворчою... Навіть тоді, коли не було іншої земної інституції, яка би могла захищати права свого народу, бути його голосом на увесь світ, пастирі й очільники нашої Церкви були вустами народу, в якого забрали голос, вустами людей, в яких забирали право на існування. Саме через те, що Церква передавала, робила можливим кожному українцеві торкнутися Ісуса, саме тому в часи Радянського Союзу, коли інші Церкви спадкоємниці Володимирового Хрещення перестали представляти інтереси свого народу, саме наша Церква перетворилася на найбільшу групу суспільної опозиції до атеїстичної комуністичної влади. Ми змогли вистояти, зберегтися як народ від розчинення в тому загальному казані так званого радянського народу. І вийшли переможницею як Церква над безбожним атеїстичним режимом».
На літургії також спільно молився кардинал Гуалтьєро Бассетті, президент Єпископської конференції Італії, в єпархії якого сьогодні перебуває близько півмільйона українців. «Гадаю, – сказав глава УГКЦ владика Святослав, – не один італійський душпастир запитує українців, про що ви мрієте? А про що сьогодні мріють українці? Найперше – про мир. Принесли на сьогоднішню прощу, можливо, те найбільше прагнення – прагнення, аби закінчилася війна. Люди вміють починати війни, а мир походить тільки від Бога».
Президент України Петро Порошенко також приїхав на найбільшу прощу УГКЦ, щоб спільно зі стотисячною спільнотою прочан подякувати Богові за 1030-річчя Хрещення Русі-України та молитися за мир в Україні. Глава УГКЦ запросив його до слова.
Петро Порошенко у своєму виступі відзначив, що особливе місце в українській історії посідає Українська Греко-Католицька Церква. «Вона забезпечила постійну комунікацію із західноєвропейською християнською спільнотою. Вона вже багато століть опікується українською паствою. У часи, коли Україна була бездержавною і розділеною між сусідами, саме УГКЦ, особливо в часи владарювання митрополита Андрея (Шептицького), на основі церковної структури створила прообраз українського національного організму… Священики, їхні сини, їхні онуки цілими династіями формували українську інтелігенцію», – сказав очільник держави.
«Ви, Ваше Блаженство, – продовжив Порошенко, – слушно казали про великого митрополита Шептицького як про етнарха українського народу, як про батька української нації, дух, думка, молитва якого вийшли далеко поза межі історичного періоду, в якому він служив Богові й людям. Наступник митрополита Шептицького – Йосиф Сліпий, який народився в цих краях, об’єднав українську діаспору та перетворив її на могутній чинник на шляху України до нашої незалежності. Переказують, я це почув тут, що в дитинстві, коли він захворів, мама на руках понесла дитя до Зарваниці, довго тут молилася… І сталося чудо зцілення майбутнього Патріарха».
Національне відродження 1980-х років, за його словами, почалося із відродження УГКЦ. Услід за Церквою з катакомб вийшла і ціла Україна. «Я хотів би віддати належну шану кардиналові Любомирові (Гузару). Ми всі пам’ятаємо його великим моральним авторитетом і вчителем. Моя окрема подяка вам усім за велику волонтерську роботу, за ту допомогу, яку ви надаєте Збройним силам України», – подякував президент.
Звертаючись до прочан, очільник держави відзначив, що десятки тисяч вірних УГКЦ щороку прямують до Зарваниці. «Зарваниця – одне з найвідоміших святих місць в Європі, у світі, яке у братолюбному дусі християнської єдності відкрите для вірних інших Церков. Мені розповіли, що днями, на Івана Хрестителя, тут молилися православні Тернопільщини. А на Успіння прибудуть православні паломники з Івано-Франківщини. І я, православний українець, почуваюся тут, серед вас, надзвичайно затишно. Чому? Бо ми з вами молимося за мир. Ми з вами молимося за Україну. І я впевнений та переконаний – Господь почує нашу молитву», – запевнив глава держави.
Торкаючись питання розділення православних Церков, президент сказав: «З перших же днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольскої Матері-Церкви надання автокефалії Українській Помісній Православній Єдиній Церкві. Відтоді ця тема постійно перебуває не просто в полі мого зору, а в центрі уваги... Отже, шановна високодостойна громадо, автокефалія не є клопіт лише українських православних. Це – питання нашої української незалежності. Це – один із стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, всієї світової геополітики... Ситуація непроста. Протидія – масштабна і системна. Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені. Та нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати – молитися, і вірити та боротися... Хочу ще раз наголосити, що мова йде не про створення державної церкви. Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією. Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від держави іноземної. Це я кажу вам. Про це я написав Понтифіку. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск із великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій».
Наприкінці виступу Петро Порошенко ще раз підкреслив: «Ми розвиваємо всі наші Церкви, а Православній Церкві повертаємо українську ідентичність та рівне місце посеред інших православних церков світу».
Глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав, реагуючи на слова президента України про прагнення досягти автокефалії української помісної Православної Церкви, зауважив: «Ми, як греко-католики, вважаємо це внутрішньою справою Православної Церкви... Для УГКЦ з наданням автокефалії нічого не зміниться. Але ми будемо шукати всі можливі шляхи, в дусі екуменічної концепції нашої Церкви, для досягнення єдності між усіма християнами, між усіма частинами Київської Церкви Володимирового Хрещення».
На переконання глави УГКЦ, всі християни мусять разом дбати про добро своєї держави, а відтак шукати шляхів до відновлення первинної єдності Київської Церкви, як це було 1030 років тому. На його думку, це спільне завдання як спадкоємців цього Хрещення.
«Дякуємо за ваше запевнення, що наша Церква буде користуватися всіма правами і не будемо примушувані ставати конфесійно православними, як дехто собі думає. Бо деякі наші люди не розуміли, чому депутати греко-католики голосують за Помісну Православну Церкву, і запитували, чи тоді, коли вона вже буде, нас не змушуватимуть до неї переходити? Ми кажемо: "Ні, не будуть!"», – зазначив глава УГКЦ, який раніше на закиди представникіів РПЦ так само пояснював, що греко-католики не збираються використовувати автокефалію Православної Церкви в Україні для навернення православних до унії.
Насамкінець Петро Порошенко подарував верховному архієпископу Святославові євхаристійний набір. «У цей дуже урочистий день, зокрема і для мене, бо я сьогодні вперше тут і перебуваю під великим враженням від нашої спільної молитви», – додав Порошенко. Глава УГКЦ подякував президентові за спільну молитву і подарував на згадку копію Чудотворної ікони Зарваницької Богородиці. «Вона – свідок неподіленої Київської Церкви», – додав Святослав.
Фото president.gov.ua

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Качественные мостовые ограждения барьерного типа Серебряные, золотые и позолоченные крестики в ассортименте Лучшие станции для очистки сточных вод Качественные запчасти на мотоблок по доступной цене Луцьке Хрестовоздвиженське братство відродили на Волині

Публикации