Військові не пустили громаду УПЦ на територію Одеської військової академії

15.08.2018 15:39 12

Військові не пустили громаду УПЦ на територію Одеської військової академії

Натомість капеланів «Київського патріархату» та УГКЦ безперешкодно пропустили на територію академії. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу єпархії.
За словами настоятеля храму протоієрея Сергія Дмитрієва, вперше за 15-річну історію парафії духовенство та вірян УПЦ (МП) вранці військові не пропустили на КПП академії, пояснивши це усним наказом начальства.
«На території Одеської військової академії проходить з’їзд військових капеланів т.н. «Київського Патріархату» та уніатської греко-католицької Церкви, які вчора в ультимативній формі зажадали відкрити храм Української Православної Церкви і служити разом із ними Божественну літургію», — додав священик. Настоятель храму УПЦ (МП) відмовив, оскільки це, як він підкреслив, «забороняють канонічні правила», зазначивши: «У цей момент історичного буття ми разом служити не можемо». Але запропонував військовим капеланам просто помолитися в храмі. За словами священика, представники Київського Патріархату заявили, що все одно вони зайдуть завтра в храм і будуть здійснювати там своє богослужіння.
Духовенство і віруючі УПЦ (МП) змушені були піднести молитви та здійснити освячення своїх приношень за межами храму. З благословення правлячого архієрея єпархії митрополита Агафангела, молебень на освячення нового меду здійснив єпископ Діодор, вікарій Одеської єпархії.
У прес-службі Одеської єпархії заявили, що «фактично вірним і священнослужителям Української Православної Церкви перешкодили здійснювати релігійний обряд, а це — порушення 35-ої статті Конституції України» про право на свободу світогляду і віросповідання та відправлення ритуальних обрядів. Окрім того, будь-які накази керівництва академії мають бути надані духовенству у письмовій формі за 10 днів до набрання чинності. Служителі також нагадали, що кілька років тому військову академію намагалися закрити, а на її території побудувати комерційне житло. Але тоді митрополит Агафангел звернувся до очільників країни з клопотанням про збереження в Одесі цього найстарішого військового внз. Як кажуть у єпархії, в результаті військова академія не була закрита, і випускає зі своїх стін захисників України.

Слід зазначити, що до академії з вірянами УПЦ (МП) також прибув настоятель храму великомучениці Татіани в Одеській юридичній академії протоієрей Олег Мокряк, який у квітні 2014 року, під час анексії Росією частини України, закликав Росію "захистити наші права". Певний час він переховувався у Москві від українського слідства у справі про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, але у 2015 році о. Олег Мокряк повернувся з Росії до Одеси і продовжує служити на колишньому місці.
Представник Одеської військової академії пояснив священнослужителям неможливість допустити вірян у цей день до храму проведенням на території академії бойових тренувань. Він вийшов до вірян, пояснив ситуацію, вибачився і попросив прийти іншим разом.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Общественная деятельность Юрия Крука Утепление фасадов по доступным ценам и качественно Эффективная реклама на улицах Туры в Испанию на Коста дель Соль Информационный портал про Италию УКРИТА

Публикации