Видано інтерактивну дитячу книжку-путівник “Таємниці Київської Софії”

19.09.2019 2:19 0

Видано інтерактивну дитячу книжку-путівник “Таємниці Київської Софії”

Цей проєкт Національного заповідника "Софія Київська" та видавництва “Балтія-Друк” не тільки в ігровій формі ознайомить дітей з видатною пам’яткою ХІ ст. - Софійським собором, а й стане додатковим матеріалом для методичних уроків у молодшій і середній школі. Про це розповіли учасники презентації, що відбулася в НЗ “Софія Київська”, повідомляє Укрінформ.

“У Софії Київській ми проводимо інтерактивні дитячі програми, дитячі екскурсії, квести — українською й англійською мовами. Таким чином ми привчаємо дітей до унікальних пам’яток світової спадщини. Нам хотілося ще мати книжку, яка би познайомила дитину з Софією, бо такої літератури, яка би знайомила дітей з видатними пам’ятками історії, архітектури ще дуже мало”, - зазначила генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

За її словами, над проєктом науковці заповідника спільно з видавництвом “Балтія-Друк” працювали цілий рік.

“Книжка буде дуже цікава для дітей від 7 до 12 років. Тут можна побачити, як виглядала княжа родина засновників собору, дізнатися про сам собор і пам’ятки, які знаходяться на його території, який спосіб життя був у митрополита, яке було упорядження осель. Можна побачити графіті Софії, за яким можна читати нашу правдиву історію, київських князівен, які стали відомі в усьому світі. Навіть Томос тут є у кишеньці”, - розповіла Куковальська.

Вона також підкреслила, що вищі навчальні заклади у нас, на жаль, не випускають спеціалістів з музейної педагогіки, в чому є нагальна потреба. Заповідник, зокрема, акцентує на новому підході до музейної справи, зокрема на роботі з дитячою аудиторією.

“Ця професія назріла, і назріла давно. Тому наші працівники спеціалізуються на роботі з дітьми, консультуються з учителями шкіл, спілкуються з дітьми, набираючи досвіду”, - сказала гендиректорка.

Директорка видавництва Рута Малікєнайте зазначила, що “Балтія-Друк” має намір почати робити книжки про музеї для дітей.

“І це перша наша інтерактивна книжка для дітей. Її ми вирішили зробити тому, що ринок дитячої книжки розвивається дуже стрімко, і звичайною книжкою зацікавити дитину дуже тяжко, треба шукати нові форми. І наша книжка, хоч і виглядає невеличкою, насправді на кожній сторінці, на кожному розвороті, у кожній кишеньці містяться сюрпризи”, - сказала вона.

Малікєнайте додала, що робота над книжкою була тяжкою, оскільки українському поліграфічному ринку вкрай бракує друкарень, які можуть із цим впоратися якісно і які мають потрібний досвід. А також підкреслила, що це вишукана і вигадлива книжка - абсолютно український проєкт, від ідеї до готового продукту, який відбувся завдяки фінансовій підтримці Українського культурного фонду.

Крім науковців заповідника “Софія Київська”, над проєктом працювали методисти Інституту педагогічної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка. Вони розробили методику, за якою вчителі працюватимуть з дітьми у школах, зазначила представниця Інституту педагогічної освіти, кандидат історичних наук Ольга Дудар.

“Завдяки таким виданням є шанс заохотити до книжок і до музеїв дітей, а вчителі мають цьому трохи посприяти. Ми плануємо провести презентацію цього видання для вчителів початкових класів, учителів історії, українознавства, ознайомити їх з нашими пропозиціями, рекомендаціями і залучати їх до роботи. Якщо є вже готовий інструмент, є шанси на те, що юних відвідувачів у Софії Київській стане більше”, - сказала Дудар.

Як поінформували на презентації, книжку по столичних школах для роботи з дітьми 1-5 класів розповсюджуватиме Департамент освіти міста Києва. Оскільки її наклад — всього 1 тисяча примірників, книги будуть видавати кожній третій школі для застосування на уроках. Книга також буде викладена на окремому сайті. Відкрити електронний формат можна буде за двома QR-кодами: з посиланням на сайт, де розміщений PDF-формат книжки і розробки уроків; з посиланням на ігровий квест про таємниці Софії Київської. Для дітей безпосередньо в бібліотеках будуть розміщені афіші з цими QR-кодами.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/77182/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как заправить картридж? Сварочные инверторы Edon Подарили цветы в коробке, а вы не знаете, что с ними делать, тогда мы вам расскажем Что дают курсы массажа и чему можно обучиться? Качественные сертифицированные чехлы для телефонов

Публикации